Reactie ouderenbonden op aangescherpte coronamaatregelen

Tijdens de persconferentie van 28 september kondigde het kabinet aangescherpte coronamaatregelen aan. Deze worden niet langer regionaal maar landelijk genomen. De ouderenbonden reageren op de besluiten betreffende supermarkten.

Het kabinet eist extra maatregelen voor het kunnen naleven van de 1,5 meter afstand. ANBO is blij dat haar advies door het kabinet is overgenomen, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid ook weer boodschappen doen. Maar een speciaal ‘ouderenuurtje’ vindt ANBO geen goed idee.

Mensen met een kwetsbare gezondheid
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We krijgen de afgelopen tijd veel telefoontjes van mensen die extra risico lopen, bijvoorbeeld vanwege een longziekte, dat ze niet meer zelf naar de supermarkt durven. Ze merken dat het steeds drukker wordt in de supermarkten en dat de coronaregels niet goed kunnen worden opgevolgd.”

Veilig boodschappen doen
We zijn dan ook blij dat het kabinet vanavond tijdens de persconferentie aan heeft gekondigd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten nemen om ervoor te zorgen dat iedereen weer veilig naar de supermarkt kan.
Iedereen moet vanaf nu weer een winkelwagentje gebruiken bij het boodschappen doen. En er komt weer een gastheer of –vrouw bij de ingang die de karretjes schoonmaakt en die mensen ook wijzen op de 1,5 meter afstand die we allemaal moeten houden.
Liane den Haan: “Hierdoor kunnen ook mensen met een kwetsbare gezondheid weer veilig boodschappen doen. Natuurlijk ontslaat dit ons niet om allemaal zelf onze verantwoordelijkheid te nemen en ons aan alle coronamaatregelen te houden. Maar op deze manier nemen supermarkten ook hun verantwoordelijkheid; en dat is wat ons betreft een goede zaak.”

Apart ouderenuurtje geen goed idee
Liane den Haan: “Wat ons betreft is een speciaal uurtje voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid geen goed idee. Veel van hen kunnen niet ’s ochtends vroeg al bij de supermarkt zijn, omdat ze eerst geholpen moeten worden door de thuiszorg. Bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden of het aantrekken van een steunkous. Bovendien moet iedereen een boodschap kunnen doen op het moment dat het past in zijn of haar ritme. Als iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houdt, moeten mensen met een kwetsbare gezondheid ook op de normale tijd naar de supermarkt kunnen. En voorkom je dat generaties tegen elkaar worden opgezet.”

Reactie KBO-PCOB

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is aangenaam verrast met de oproep voor supermarkten dat er twee keer per dag een speciaal winkeluur bij supermarkten voor kwetsbare groepen komt. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Voor mensen met gezondheidsproblemen kan dit een uitkomst zijn. Tijdens de eerdere introductie van het winkeluur kregen we veel positieve reacties terug van senioren die hier gebruikt van maakten, maar ook dat het heel vroeg was. Goed dat er straks meer keuze is.”

KBO-PCOB: het risico van vereenzamen
Toch is er voor KBO-PCOB ook reden tot zorg. De nieuwe maatregelen moeten niet leiden dat senioren vereenzamen. “Belangrijk leerpunt uit maart is dat ook senioren behoefte hebben aan sociale contacten. Beperkingen in bus- en treinreizen (alleen indien noodzakelijk) treffen een grote groep die hier voor hun mobiliteit van afhankelijk is. We moeten oppassen dat senioren niet in hun schulp kruipen, het is daarom des te belangrijker dat we in eigen stad of dorp blijven omzien naar elkaar.”


Artikel links
 ANBO