Recensie Een tragedie in New York van Maurice Seleky

Een tragedie in New York, Maurice Seleky
Een tragedie in New York, Maurice Seleky

Op 19 oktober 2017 verscheen bij uitgeverij Ambo/Anthos het boek: ‘’een tragedie in New York’’. Deze psychologische roman geeft een kijkje in het leven van vier hoofdpersonages. Als decor nam auteur Maurice Seleky de stad New York tijdens de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Maurice Seleky en boek
Maurice Seleky en boek

Als in een rolverdeling van een toneelstuk wisselen de vier hoofdpersonages elkaar in een naar hem of of haar genoemd hoofdstuk. Tussen deze hoofdstukken in lezen we korte zinnen uit de verkiezingstoespraak van Donald Trump.

Eenzaamheid
Na de proloog volgt een zin uit de verkiezingstoespraak van Donald Trump:
“I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody and I wouldn’t lose any voters’’ Donald Trump, januari 2016.
Deze zin zet de toon van het boek. Opgaande in een kolkende mensenmassa zien mensen elkaar niet echt. Zoals dat ook geldt voor de hoofdpersonages in dit boek. Met als gevolg eenzaamheid. Terwijl ze zich niet met elkaar durven te verbinden, blijft wel het naar elkaar verlangen.

Verstoppertje spelen
Letterlijk geven de hoofdrolspelers zich wel bloot met als gevolg intense vrijpartijen. Fysiek geven de personages zich niet bloot, Spelen ze voor elkaar verstoppertje. Het is zoals de schrijfster Hella Haasse (1918-2011) al schreef:

‘’Dans als Pierrot het leven rond
met brandend hart, maar houd je mond
wie veel vertelt van wat hem let
verliest de liefde van Pierret
Vergeet, vergeet bewaar de schijn
dat wij op aard niet eenzaam zijn
en leest men het op je gezicht
doe dan als ik de gordijnen dicht’’


Fijn maaswerk
Kortom: alleen de lezer weet wat er zich afspeelt in de gedachten van de door Maurice Seleky beschreven personen. Als in een fijn maaswerk zijn hun levens met elkaar verbonden. Als in een paringsdans raken ze bij elkaar betrokken. Ze laten elkaar los en gaan weer naar elkaar toe. Tot de uiteindelijke climax het slot vormt van dit meesterlijk geschreven boek.Maurice Seleky, foto I.Tjia
Maurice Seleky, foto I.Tjia

Artikel links