Recensie film Dienaar van het volk met in de hoofdrol Volodymyr Zelens

Voldoymyr Zelensky speelde in Dienaar van het Volk de hoofdrol als Vasyl Petrovych Holobordko. Als een 30-jarige geschiedenisleraar maakt hij samen met een van zijn studenten een videofilm waarin Petrovych tekeer gaat tegen overheidscorruptie.

Al snel gaat de film viraal. Petrovych raakt razend populair. Zo wint hij onverwachts de verkiezingen voor het presidentschap van de Oekraïne.

Oligarchen, hervormingsplannen, misverstanden
Petrovych krijgt het als Dienaar van het Volk niet gemakkelijk. De oligarchen willen van hem af. Het volk wijst zijn hervormingsplannen af. Er ontstaan misverstanden onder zijn eigen mensen.
Dingen verlopen anders dan gepland. Oekraïne krijgt te kampen met een economische crisis. Overal in het land moet Petrovych opboksen tegen obstakels, vriendjespolitiek en corruptie. Hij wordt afgezet en belandt in de gevangenis. Tenslotte wordt hij weer herkozen tot president.
Tot verassing van zijn staf meldt zich een vertegenwoordiger van het IMF in Kiev. Petrovych is niet aanwezig en wordt gevraagd om onmiddellijk naar Kiev te komen. De president weigert. Hij wil eerst zelf ontdekken wat er ten goede kan keren. Hij maakt een rondreis om de mensen van zijn land te ontmoeten.

In Rusland uit de lucht
De Russische zender TNT zond op 11 december 2019 alleen de pilot-aflevering van de eerste serie van de show uit. Volgens dit kanaal deed ze dit als “een marketingactie om de bekendheid van het platform te vergroten”.
In een van de scenes vraagt de verkozen president Holoborodko of de Russische president Vladimir Poetin een Hublot draagt. Deze grap verwijst naar een bekend, anti-Poetin-lied in Oekraïne. De TNT knipte deze scène uit de film. Na het snijden van de grap haalde Rusland de film alsnog uit de lucht.

Kvartal 95
Kvartal 95 maakte de film. De naar de film vernoemde politieke partij Dienaar van het volk werd op 31 maart 2018 geregistreerd bij het ministerie van Justitie. Bovendien werd Zelensky op 21 april 2019 daadwerkelijk tot president van Oekraïne gekozen. Met 241 van de 450 zetels is Dienaar van het Volk de grootste partij in de Verchovna Rada.


Artikel links