Recensie van Je Zelfhulpboek content zijn met jezelf van Dennis van Aa

Er mooi uitzien. Werken in een geweldige baan. Succes hebben. Wie wil dat niet? We spiegelen ons aan die geweldige berichten op facebook en andere sociale media. Met zijn ‘’Zelfhulpboek’’ inspireert Dennis van Aalst anderen vooral om zichzelf te zijn.

‘Je Zelfhulpboek’’ is het antwoord van Dennis van Aalst op de wildgroei aan zelfhulpmethodes. Hij wijst erop om vooral te geloven in de kracht van JEZELF. En dat terwijl de wereld bol staat van verwachtingen, verplichtingen, oordelen en vooroordelen.

Kaleidoscoop aan levenswijsheden

Het 272 pagina’s tellende ‘’Zelfhulpboek’’ is een caleidoscoop van door Dennis van Aalst verzamelde levenswijsheden. Deze schrijft hij aan elkaar door al deze visies te verleggen naar zichzelf en naar zijn lezers.
Zo lezen we over succes woorden van Alain de Botton, filosoof en oprichter van The Scool of Life. ‘’Het woord succes is vervuild geraakt door ideeën over rijkdom en allerlei uitzonderlijke prestaties, maar uiteindelijk draait het om in harmonie zijn met jezelf.’’
Voor het hoofdstuk ‘’Loslaten’ verwijst Dennis naar de schrijvers Mark Manson (De edele kunst van not giving a f’ck) en Sarah Knight (Don’t give a fuck). Zij wijzen erop dat je zelf moet weten wat je wilt. Ook moet je een keertje ‘’nee’’ kunnen zeggen.

Aantal jaren zichzelf

Aan het eind van elk van de 19 hoofdstukken geven personen een uitgebreid antwoord op de vraag: hoe lang ben je al jezelf? Comedian Peter Pannekoek noemt als voorwaarden om het kunnen maken: talent, inzet en geluk.
Televisiemaker Frank Evenblij wijst bij ‘’loslaten’’ op het belang van vertrouwen op een goede afloop. Het boeiende aan dit boek vind ik dat allerlei personen vanuit verschillende beroepen en disciplines een antwoord geven op de vraag: hoeveel jaren ben je al jezelf.

Oefeningen

Zijn talent als creatief adviseur laat Dennis van Aalst blijken uit zijn oefeningen in bijna elk hoofdstuk. Bij ‘’Tijd’’ geeft hij als tip het opstellen van een To-doei lijstje, Geen do maar doei! ‘’Hik je ergens tegenaan en heb je er totaal geen zin in, vertrouw het toe aan je Toe-doei lijstje en je hoeft er niet meer aan te denken.’’

Kortom: ‘’Je zelfhulpboek’’ is een eyeopener om jezelf niet langer te spiegelen aan anderen, maar gewoon je zelf te zijn en te ontdekken.


Artikel links