Recensie van Riny Reiken over De Doorzetster een ode aan de liefde

Riny Reiken was in hartje Mokum meer dan dertig jaar uitbaatster en gastvrouw van het Proeflokaal ‘’In de Olofspoort’ . Vanuit haar warme betrokkenheid luisterde ze naar vele levensverhalen. Nu schreef ze een recensie over mijn boek ‘’De Doorzetster: een ode aan de liefde.’’

Presentatie bij Arno Koek, bekend van De Wereld Draait Door
Presentatie bij Arno Koek, bekend van De Wereld Draait Door

Riny Reiken schreef:
Marianne Visser van Klaarwater en haar man Roel (1946-2008) leerde ik kennen in Amsterdam, in mijn toenmalige oudhollandse proeflokaal ‘In de Olofspoort’ in het Hart van Mokum.

Ambachtelijke likeurtjes
Gelukkigerwijs raakte ik met dit bijzonder aardige echtpaar aan de praat. Wij deelden al snel een levensopvatting ‘Genieten is Kunst’.
Marianne schreef in het Slijtersvakblad een artikel over mijn “ambachtelijke likeurtjes”. Daarnaast kwam een foto van ons samen. De fotograaf richtte de camera op ons.
Wij zaten op hoge krukken aan de kop van de bar. We konden echter niet stilzitten. Door Mariannes aanstekelijke schaterlach kregen wij samen de slappe lach. Het hield maar niet op.
De fotograaf ging maar even een rondje om. Na een wandeling kon hij met moeite wél een mooi plaatje schieten. Het werd een prachtig reclame- artikel. Velen kwamen erop af. De ‘ Vissers ’ zelf kwamen nog vaak samen borrelen aan de stamtafel !

De Doorzetster:
Marianne Visser van Klaarwater is een ongrijpbaar type. Zij fladdert als een vlinder tussen de horeca gasten. Ze is geïnteresseerd in mensen van allerlei allooi. Door haar vrije geest en enorme mensenkennis kan iedereen bij haar zichzelf zijn, ze is positief, oordeelt nooit en lacht graag. Ze staat open voor religies, culturen en zienswijzen van allerlei komaf. Juist dat allemaal raakte me in haar boek ‘De Doorzetster’.
Nog dieper raakte mij haar persoonlijke levensreis. In haar boek ‘De Doorzetster’ neemt ze me na het overlijden van haar man Roel mee op haar zoektocht. Vooral ook is het boek een ‘Ode aan de Liefde’.

Boeiend, intens en leerzaam
Het boek is een enorme aanrader, ik wilde het liefst alles in één keer lezen, maar besloot het over meerdere dagen te spreiden. Haar ervaringen zijn zó boeiend en haar belevingen zó intens. Het zette mij steeds weer aan tot nadenken.
Het boek is bijzonder leerzaam. Sommige stukken las ik nog eens….en nog eens…..Sommige bleken ook toepasbaar in mijn leven.


Trouw blijven aan zichzelf

Marianne Visser van Klaarwater stelt openhartig problemen en/of situaties aan de kaak die zich kunnen voordoen tijdens een mensenleven. Verliefdheid, Jaloezie, Verraad, Liefde, Dood en Verlies of onverwerkte Trauma’s, Geloof, Ontrouw, noem maar op.
Door trouw te blijven aan haar eigen levensovertuigingen creëerde Marianne haar bijzondere wereld. Het boek is opgedragen als “Ode aan de Liefde”, de liefde waar zij ook zelf steeds weer naar op zoek ging. Vanuit ingevingen en inspiraties vanuit de hele wereld. Het verhaal gaat over een lange persoonlijke zoektocht.

Puur en liefdevol
Puur en liefdevol schrijft Marianne vanuit eigen ervaringen over de twee mannen in haar leven waar ze zielsveel van houdt. Over haar man Roel, de boekhouder die een bijna-doodervaring kreeg en nu mag rusten bij de Onze Vader in de Hemel.
Over haar huidige man Peter, de ogenschijnlijke vrijbuiter. Hij moet nog veel onverwerkte problemen oplossen alvorens zich te kunnen binden.
De vele worstelingen op haar pad deelt Marianne openhartig met haar lezers, de Liefde stroomt door heel haar wezen. Deze oprechte vrouw blijft steeds op zoek naar haar idealen, naar een betekenisvol leven. En dan is er ook nog die mysterieuze Liefde, zó diep in haar geworteld.

Rode draad = het eigen levensverhaal
De schrijfster zelf loopt als een rode draad door haar eigen levensverhaal. In haar zoektocht kent ze vreugde, maar ook vaak diepe pijn. Ondanks de vele problemen op haar pad, heeft ze steeds weer die gevleugelde Moed en Kracht om door te gaan.
Geheel op eigen wijze en met groot vertrouwen dat alles goed komt, worstelt Marianne zichzelf overal dwars doorheen.
Dit meeslepende levensverhaal is enorm ontroerend, mede door de moedige steun van haar echtgenoot Peter. Het verhaal is eerlijk en oprecht, verrassend en spannend en heeft mij diep geraakt.

Lees het levensverhaal van Marianne Visser van Klaarwater zelf.

Het boek boeit tot aan de laatste bladzijde. Zij deelt moedig en oprecht haar verhaal. Volgens mij is zij zeker in staat velen daarmee vooruit te helpen.

En dan….breekt weer een nieuwe tijd aan.

‘De Liefde Overwint’
Marianne Visser van Klaarwater is een echte Doorzetster.

Ik bedank Riny Reiken voor deze warme woorden. In 2019 trok ze zich terug uit het Proeflokaal In de Olofspoort. Bij de vele levensverhalen bedacht ze romantische likorettes. Onder de noemer ‘’Hartje Mokum’’ organiseert ze proeverijen, stadswandelingen en nog veel meer. Ze kon al niet stilzitten tijdens de fotoshot voor het Slijtersvakblad en dat kan ze nog steeds niet.presentatie bij de christelijke boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp
presentatie bij de christelijke boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp

Riny Reiken en haar romantische likorettes van Hartje Mokum
Riny Reiken en haar romantische likorettes van Hartje Mokum

Artikel links