Record aantal pianos in straten Tilburg

Lifestyle > Uitgaan & Cultuur

(796 artikelen)

Tussen 12 en 18 september staan er 101 piano’s in de openbare ruimte van Tilburg en omgeving. Voor het project Play Me, I’m Yours van de Engelse kunstenaar Luke Jerram worden beschilderde piano’s geplaatst op pleinen, in parken en zelfs op stations. Iedereen mag ze bespelen. Hiermee overtreft Tilburg wereldsteden als New York, Londen en Sao Paulo.

“Het maakt niet uit of je een virtuoos pianist bent, of dat je net met twee vingers Vader Jacob kunt spelen zoals ik” zegt Vincent Koreman, artistiek leider van het Incubate festival, dat het project organiseert. “Wij brengen het in Tilburg op een grotere schaal dan wereldsteden als New York en London. Een week lang 101 piano’s op straten, pleinen en in parken, prachtig beschilderd door lokale kunstenaars. Een goede reden voor Tilburg om met recht trots te zijn op hun stad en een regelrechte reflectie van de handen-uit-de-mouwen aanpak die Tilburg zo kenmerkt.”

Tilburg en omgeving komen vol te staan met 101 piano’s in de openbare ruimte. Iedereen is uitgenodigd om ze te bespelen. Het week durende project Play Me I’m Yours start op 12 september. Iedereen mag achter de piano’s plaatsnemen. In ieder geval leerlingen van de muziekscholen, conservatoria en professionele muzikanten gaan de piano’s bespelen. Inmiddels hebben al tweehonderd mensen toegezegd om een concert te geven. Van pianostudenten tot bejaarden. Maar iedereen is welkom om te spelen of te luisteren.

De piano’s zijn een cadeau van Incubate voor de inwoners en bezoekers van de stad. Ze worden door een netwerk van vrijwilligers geadopteerd. Iedere vrijwilliger zorgt een week lang voor zijn piano door hem ‘s ochtends buiten te zetten, overdag tegen regen en vandalisme te beschermen en hem ‘s avonds weer binnen te zetten.

Play Me, I’m Yours is door de Amerikaanse kunstenaar Luke Jerram bedacht om mensen in de openbare ruimte weer met elkaar te laten praten. De rare plek en het opvallende uiterlijk van de piano’s stelt mensen in de gelegenheid om hun eigen omgeving in een nieuw daglicht te zien. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, noemde het project zelfs “het laatste grote kunstwerk in de stad, sinds The Gates van Christo en The Waterfalls van Eliasson. Het veranderde de stad letterlijk.”

De piano’s worden na Incubate gedoneerd aan scholen, buurthuizen en culturele centra.

Play Me, I’m Yours is een onderdeel van Incubate. Incubate is een festival voor independent culture. Het heeft een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en hedendaagse dans. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt Incubate meer dan 250 culturele voorlopers. Zij presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vindt plaats van 12 tot en met 18 september 2011 in en rondom Tilburg. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot boerderij. Zie www.incubate.org.

Zie voor meer informatie over Play Me, I’m Yours de website www.streetpianos.co

Scroll to Top