Regisseur Eric de Vroedt brengt persoonlijk familieverhaal naar het th

Foto:  Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater
Foto: Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater

In zijn nieuwe voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ vertelt Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater, het verhaal van zijn moeder en haar migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Hij gaat in op haar levenslange worsteling met identiteit en de impact die dat heeft op de familie. Na het succesvolle The Nation presenteert Het Nationale Theater hiermee opnieuw een tekst van zijn hand. De Vroedt schreef een persoonlijk en episch verhaal waarin de grote historische omwentelingen van de afgelopen decennia een belangrijke rol spelen. ‘De eeuw van mijn moeder’ wordt gespeeld door een cast van maar liefst dertien acteurs waaronder Esther Scheldwacht, Bram Coopmans, Romana Vrede en Mark Rietman. Het Nationale Theater hoopt ‘De eeuw van mijn moeder’ vanaf 9 juni te spelen in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Het Uur van de Wolf volgt regisseur Eric de Vroedt op de voet voor een documentaire en AVRO/Tros zendt deze monumentale voorstelling in augustus in drie delen uit op NPO2.

Het verhaal
In ‘De eeuw van mijn moeder’ volgen we het verhaal van Winnie, gespeeld door Esther Scheldwacht. In 1948, tijdens de politionele acties in haar geboorteland Nederlands-Indië, komt ze aan in Nederland. Winnies leven is getekend door de koloniale samenleving waarin ze werd geboren. Haar grootmoeder was nog een njai (een inlandse vrouw met status tussen dienstbode en geliefde). Haar moeder was in de oorlogs- en wederopbouwtijd afhankelijk van mannen. Als reactie hierop streeft Winnie naar ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: autonoom zijn, vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Terwijl haar zoon Ramses (Bram Coopmans) juist zijn verleden wil ontdekken, uitpluizen en onderzoeken. Hij stuit daarbij op steeds meer weerstand van zijn moeder.

De invloed van het Indisch zijn
Er was altijd een grote afstand tussen de Vroedts moeder en haar afkomst. ”Toch zei ze aan het einde van haar leven tegen haar dokters: ‘Ik wil niet dat u mij behandelt als een of ander meegaand Indisch vrouwtje’. Dat was voor mij een soort eyeopener. ”, aldus de Vroedt. Deze uitspraak van zijn moeder is het uitgangspunt geworden van de voorstelling. ”Heel haar leven lang heeft ze niet bezig willen zijn met Indisch zijn, maar aan het einde, als het op leven of dood aankomt, is ze bang dat ze behandeld wordt als een tweede- of derderangsburger. Voor mij was dat een teken dat het Indisch zijn toch zoveel invloed had op haar en hoe zij was. ”

Het koloniale verleden
In ‘De eeuw van mijn moeder’ word je via het verhaal van één vrouw en haar familie meegenomen in de grote historische omwentelingen na de Tweede Wereldoorlog. ”Het is ook een onderzoek hoe het koloniale systeem, in dit geval Nederlands-Indië, sporen achterlaat in een mensenleven. En in een familie. En misschien in nieuwe generaties van die familie ,” legt de Vroedt uit. ”In hoeverre neem je die sporen mee, kan je ze achterlaten en hebben ze invloed op je? ”. Het koloniale verleden is een belangrijk thema bij Het Nationale Theater. Met het project ‘Tijd zal ons leren’ vertellen actrice Romana Vrede en OTION via een podcast en talkshows de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Ook staat HNT stil bij belangrijke vieringen als Keti Koti en de Nationale Indië Herdenking op 15 augustus.

Credits
Tekst & regie: Eric de Vroedt Spel: Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Phi Nguyen, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede Dramaturgie: Willemijn Barelds Decorontwerp: Maze de Boer Licht en video ontwerp: Bernie van Velzen Kostuumontwerp: Lotte Goos Muziek: Remco de Jong & Florentijn Boddendijk Regieassistentie: Chyramain van Kempen Choreograaf: Art Srisayam

Praktische informatie

· Indien de Coronamaatregelen het toestaan speelt ‘De eeuw van mijn moeder’ van 9 juni t/m 11 juli 2021 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

· De registratie van ‘De eeuw van mijn moeder’ wordt op 6, 13 en 20 augustus 2021 om 22:00 uur in drie delen uitgezonden op NPO2.

· De documentaire van Het uur van de Wolf over regisseur Eric de Vroedt wordt in augustus 2021 uitgezonden op NPO2.

Meer informatie: www.hnt.nl/deeeuwvan

Bron: Het Nationale Theater