Reims in kerstsfeer

Reims is er klaar voor; laat de Père Noël maar komen!

Vroeger gingen mijn broer en ik samen met onze ouders in de wijde omgeving kerststallen bekijken, een traditie die mijn man en ik met liefde hebben voortgezet en bezochten wij met onze kinderen de vele (levende)kerstallen in binnen- en buitenland.

Onlangs hebben beide kinderen het ouderlijke nest verlaten en bezoeken wij de laatste jaren met ons tweetjes de kerststallen die zich op route langs onze toertochten bevinden. Vorig jaar waren we op doorreis naar ons huis in de Creuse en zijn toen speciaal via Reims gereden omdat daar een geweldig mooie tentoonstelling was van kerststallen. Duizend-en-één kerststallen waren te bekijken in Palais du Tau (naast de kathedraal die overigens zeker een bezoek waard is!). Niet zomaar een paar leuke kerststallen, maar kerststallen afkomstig uit vele verschillende landen van de wereld.

Waar vorig jaar de kerststallen stonden te stralen, staat dit jaar de Russische tsaar Nicolaas II en zijn familie centraal. Prachtig gedekte tafels in kerstsfeer, oogstrelende kostuums en door de zelfs speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigde wassenbeelden kunnen de bezoeker voor even in de wereld stappen van de Romanovs tijdens de kerstdagen.

Natuurlijk is Reims al een prachtige stad om te bezoeken. Het historische centrum en de indrukwekkende k(r)oningskathedraal Notre Dame moet je gewoon gezien hebben. En mocht u de tijd hebben, pak dan de bus en bezoek de basiliek St.Remi en het naastgelegen museum St.Remi in de voormalige abdij. Extra feestelijk is de stad nu door de vele kersverlichtingen en de vorige week geopende grote kerstmarkt waarbij honderdvijfentwintig chalets de bezoeker in verrukking brengen. Gepofte kastanjes, peperkoek, glühwein, kerstsnuisterijen, de zinstuigen kunnen het amper allemaal bijhouden. En mocht u nog niet genoeg hebben van al het feestgedruis; Reims is de stad waar de beroemdste champagnehuizen zijn gehuisvest. Dus mocht u van deze goddelijke bubbel houden, bezoek dan eens Pommery of Veuve Clicquot! Ik heb Reims al meerdere keren bezocht en weet een beetje de plekjes waar je heerlijk kunt lunchen en gewoon lekker een bakkie koffie of een glaasje kunt drinken. Mijn meest favoriete adres is op loopafstand van de kathedraal en is tegenover het Paleis van Justitie vandaar de toepasselijke naam van dit etablissement; Café du Palais! Een zeer bijzonder café waar u ogen tekort komt. Vele kunstenaars hebben hier hun werk achtergelaten. U zult terug moeten komen om alles te kunnen bekijken, wat uiteraard geen straf zal zijn…!

In 2009 heb ik samen met RTV-Oost programmamaker Jan-Erik Plettenburg Reims bezocht voor het maken van een radioprogramma ‘De Roze Golf’ over het ‘roze leven’ in Reims en omgeving. Het programma is hier te lezen en hier te beluisteren.

Mocht u in het weekend van 10-12 december toch in de buurt zijn, beleef dat het grote feest ‘Habits de lumière’ in dé Champagnestad Epernay. Met maar een half uur rijden van Reims is dit uitstekend te combineren. Het meest spectaculaire is vrijdagavond 10 december te zien. De binnenstad verandert dan in één groot straatspektakel met veel vuurwerk! De grote champagnehuizen die gevestigd zijn zetten deze avond hun deuren wagenwijd open. Het hele weeekend zijn er allerlei leuke voorstellingen, onder meer in het sfeervolle theater van Epernay. Op de website Habits de Lumière is het gehele programma te zien.

Voor nog meer ‘Kerst in de Champagne’


Wij hebben overnacht in het centrum van Reims. Ondanks de grootte van het hotel uiterst gastvriendelijk. We arriveerden bijna midden in met een grote aanhanger achter onze auto, maar geen enkel probleem voor de nachtportier. Vriendelijk wees hij ons een plekje in de ondergrondse garage. Ook mochten wij de volgende dag, terwijl wij al hadden ingecheckt, de auto plus aanhanger laten staan om Reims in alle rust te kunnen bekijken. Een superservice dus van het Best Western Hôtel de la Paix! Onze complimenten!

Bekijk het fotoboek van ons bezoek aan Reims en Epernay!

Het sfeervolle theater van Epernay
Het sfeervolle theater van Epernay

Onze hotelkamer in Hôtel de la Paix in het centrum van Reims
Onze hotelkamer in Hôtel de la Paix in het centrum van Reims

Artikel links