Reisbranche moet nog miljoenen vouchers uitkeren voor de zomer

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Momenteel staat er nog 600 tot 650 miljoen euro aan reisvouchers open volgens de ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Het merendeel van de vouchers vervalt nog vóór de zomer. Bij voucherplatform Checkkie.nl verloopt 73% van de bij hun geregistreerde vouchers voor juni 2021. Dit betekent dat er naar schatting voor ongeveer 438 miljoen euro aan vouchers verloopt voor de zomer, deze moeten worden terugbetaald of omgezet in een nieuwe reis.

Jaar geleden
Het is op 16 maart precies een jaar geleden dat reisrestricties werden afgekondigd en vouchers voor geboekte reizen werden uitgegeven. Met de reisbranche is afgesproken dat die tegoedbonnen na 1 jaar moeten worden terugbetaald of gebruikt kunnen worden voor het boeken van een nieuwe vakantie. De verwachting is dat een groot deel van de 600 tot 650 miljoen aan vouchers nog voor de zomer uitgekeerd moet worden door reisorganisaties.

Voucherfonds
Waarschijnlijk hebben de reisorganisaties het Voucherfonds van de overheid nodig om voldoende liquiditeit te hebben om alle reizigers terug te kunnen betalen. Het Voucherfonds, waar al enkele maanden over wordt gesproken, moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Europese Unie.

Binnen twee maanden na vervaldatum melden bij SGR
Als een voucher verloopt en de reiziger heeft nog geen terugbetaling ontvangen, dan moet hij zich binnen twee maanden na de vervaldatum melden bij de SGR om ervoor te zorgen dat zijn voucher gedekt blijft. Alle vouchers die nieuw worden uitgekeerd vallen immers niet meer onder de garantie van SGR.

Belangrijk!
Remco Kuilman, oprichter van Checkkie.nl benadrukt het belang van het aanmelden van niet uitgekeerde vouchers bij het garantiefonds. “Consumenten hebben twee maanden de tijd na het verlopen van de voucher om zich te melden, zodat deze gedekt blijft door het garantiefonds. Als ze dat niet doen, is de kans aanwezig dat ze het bedrag niet terugkrijgen als de reisorganisatie failliet gaat.”

Bron: Checkkie.nl