ReumaNederland heeft dinsdag 3 maart tijdens een symposium bekendgemaakt een offensief te starten tegen artrose. Het offensief moet in het komende decennium leiden tot een verbetering van de huidige artrosezorg én een behandeling die de ziekte remt. In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen artrose. In 2040 zijn dat er al 2,3 miljoen. 85% van hen heeft altijd pijn. Het merendeel ervaart beperkingen in het dagelijks functioneren thuis en op het werk.
Artrose is geen onschuldige kwaal waar patiënten mee moet leren leven. Het is een ziekte in de gewrichten die ernstige schade veroorzaakt. Tot nu toe is er geen behandeling die artrose remt. Laat staan geneest. De behandeling voor mensen met artrose, vooral pijnbestrijding en/of oefentherapie is vaak niet afdoende. In het uiterste geval wordt dan gekozen voor een gewrichtsvervangende operatie, maar hier kleven ook nadelen aan.
Gezien de exponentiële groei van het aantal mensen met artrose, de impact die de ziekte heeft op mens en maatschappij en de beperkte behandelmogelijkheden, start ReumaNederland een offensief tegen artrose.
Tijdens het symposium sprak ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de aanwezigen toe over de impact die artrose als ziekte heeft en steunde hij het artrose offensief met een symbolische handdruk. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg): “Ik ben blij met het artrose offensief. Laten we intussen hard werken aan goed geïnformeerde artsen en goed geïnformeerde patiënten. De zorg voor artrose kan beter. En dan moet het ook beter.”
Samen zorgen voor beweging
De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) waren ook aanwezig op het symposium en steunen het initiatief van ReumaNederland voor een offensief tegen artrose. ReumaNederland gaat de komende periode graag met deze partijen in gesprek om te kijken hoe zij een bijdrage zouden kunnen leveren aan het artrose offensief.
Over artrose
Artrose is een aandoening in de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten dunner en brokkelig. Soms verdwijnt het helemaal. Het onderliggende bot kan beschadigen en het bot kan gaan vervormen, waardoor benige uitsteeksels ontstaan. Verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de ontstane botuitsteeksels zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. Daardoor zijn vanzelfsprekende bewegingen minder goed tot nauwelijks meer mogelijk. Bij artrose kunnen ook ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie, zoals bij veel andere vormen van reuma.