Op 3 december ontketende minister Ingrid van Engelshoven een heuse revolutie in het Mauritshuis. Ze opende het eerste internationale online retrospectief voor Johannes Vermeer. Het betreft een initiatief van Google Arts & Culture en het Mauritshuis. Zeventien culturele partners in Europa en de Verenigde Staten werken hierin samen.
Thuis of op een andere locatie wereldwijd alle 36 werken van Vermeer bekijken. Dat kan sinds 3 december dankzij het eerste internationale online retrospectief voor de meesterschilder uit Delft,
Pocket Gallery
Het ”Online Retrosperpectief” betreft een virtuele expositie te zien in een culture-app. In deze Pocket Gallery zie je verdeeld naar thema’s alle werken van Vermeer.
Volledige oeuvre
Mauritshuis en Google Arts & Culture namen samen het initiatief tot deze culture-app. 1,5 jaar geleden sloten ze de handen ineen. Ze riepen een platform in het leven met daarop het volledige oeuvre van Vermeer (1632-1675). Dit biedt wereldwijd met zeer hoge resolutie alle informatie over Vermeers werk en leven. Voor het eerst in de historie doen alle internationale Vermeer-collecties mee. Zelfs het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston (VS). Dieven hier ontvreemden in 1990 het schilderij Het concert (1664). Sindsdien is het spoorloos.
Vermeer-pelgrims
Alle Vermeer-musea kennen ze: Vermeer-pelgrims. Zij reizen de hele wereld om álle schilderijen van de kunstenaar een keer in het echt te zien. Samen met talloze kunstliefhebbers delen zij één droom: de ultieme Vermeer-tentoonstelling met zijn gehele oeuvre op één locatie. Een evenement dat in werkelijkheid nooit zal plaatsvinden. Van Johannes Vermeer zijn slechts 36 schilderijen bekend. De kunstwerken bevinden zich in 18 collecties verdeeld over zeven landen in Europa en de Verenigde Staten. Van de meeste schilderijen laat de conditie het niet toe om het museum te verlaten.
Het project ‘Meet Vermeer’
in de Pocket Gallery zie je alle werken van Vermeer in één virtuele ruimte. Deze Google Arts & Culture-app tovert iedere smartphone om tot een portaal naar een virtuele tentoonstelling. Gebruikers kunnen met deze techniek met hun smartphone in de hand door een tentoonstelling van het complete oeuvre van Vermeer wandelen.
Experts van het Mauritshuis stelden de expositie samen, Alle 36 schilderijen van Vermeer hangen levensgroot en perfect belicht in de virtuele ruimte, uiteraard met inbegrip van het topstuk Meisje met de parel (1665-1667)uit het Mauritshuis zelf.
Ultrahoge resolutie
De Art Camera van Google of qua resolutie vergelijkbare camera legde alle kunstwerken vast. De Art Camera is de robotcamera van Google met ultrahoge resolutie speciaal gemaakt voor het fotograferen van kunstwerken. Je zoomt er naar hartenlust op in en uit. Je kan zelfs een ‘rondleiding binnen een schilderij’ maken. Zo ontdek je alle verbluffende details op elk van de 36 werken van Vermeer. Zelfs van zijn kleinste schilderijen, zoals Meisje met de fluit (20 cm x 17,8 cm).
Street-View
Google Arts & Culture verzamelde ook Street View-fotografie in de musea om de virtuele Pocket Gallery-ervaring te complimenteren. Bezoekers kunnen dus door de gangen van The Frick Collection (New York), het Rijksmuseum (Amsterdam) en verschillende andere musea navigeren om de schilderijen van Vermeer ter plekke te zien hangen. Zelfs de Britse Koningin Elizabeth II opende de deuren van haar Picture Gallery in Buckingham Palace voor het project ‘Meet Vermeer’.
YouTube Creators
Naast de schilderijen van Vermeer vind je op Meet Vermeer:
● Archiefstukken. Ze werpen licht werpen op het tamelijk onbekende leven van Vermeer.
●Verhalen, deze bieden inzicht bieden in de nalatenschap van de Hollandse meester, zoals content van Tracy Chevalier, de schrijfster van de bestseller Girl with a Pearl Earring.
● Video’s van YouTuber Creators als Today I Found Out. Dit bezoekt de Nederlandse molen die bijna 400 jaar geleden verf voor Vermeer produceerde.
Google Arts & Culture is voor iedereen gratis toegankelijk via de link of het downloaden van de app voor iOS of Android.
Deelnemende culturele instellingen naast het Mauritshuis en Rijksmuseum
- Verenigde Staten: Metropolitan Museum of Art, The National Gallery of Art Washington DC, The Frick Collection, Isabella Stewart Gardner Museum, Leiden Collection
- Verenigd Koninkrijk: The National Gallery London, Kenwood House / English Heritage, Scottish National Gallery, Royal Collection Buckingham Palace
- Ierland: National Gallery of Ireland
- Frankrijk: Het Louvre
- Duitsland: Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Herzog Anton-Ulrich-Museum, Städel Museum