Risico op armoedeval na scheiding geldt vooral voor vrouwen met kinder

Foto: Wat doe je als vrouw als je man na 20 jaar huwelijk zegt: “Ik ga bij je weg. Ik heb een ander"? En hoe sta je er dan financieel voor? (Foto: Midlife Happiness Expert)
Foto: Wat doe je als vrouw als je man na 20 jaar huwelijk zegt: “Ik ga bij je weg. Ik heb een ander”? En hoe sta je er dan financieel voor? (Foto: Midlife Happiness Expert)

“Vrouwen van mannen met een midlifecrisis, die hen verlaten, zijn onvoldoende voorbereid op de financiële gevolgen”, zegt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Gemiddeld krijgt één op de vier mannen een midlifecrisis. Het risico op armoedeval na scheiding geldt vooral voor vrouwen. “Mannen gaan er vaak op vooruit juist.”

Mannen in hun midlifecrisis nemen vaak in een opwelling beslissingen, waarvan zij de gevolgen nog niet overzien. “In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat mannen, die al meer dan 20 jaar getrouwd zijn totaal onverwacht tegen hun vrouw zeggen: “Ik ga weg bij jou en de kinderen. Ons huwelijk is voorbij.” De vrouw heeft het niet zien aankomen. En denkt in eerste instantie: Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom? Kortom: zij begrijpt het niet.”

Risico op armoedeval
De midlifecrisis van de man kan grote gevolgen hebben voor de relatie, gezin en hun werk. “Het helpt als mannen en hun partners de verschillende fases herkennen. Dan weten zij hoe ze hier samen het beste mee om kunnen gaan. Zij kunnen daarmee ruzies, een onnodige scheiding en financiële gevolgen voorkomen.”

Vrouwen die economisch afhankelijk zijn van hun man en gaan scheiden, lopen na het scheiden het risico op armoedeval, volgens een onderzoek van het CBS. Doorgaans gaan mannen erop vooruit. “Het is daarom hoog tijd, dat mannen over hun midlifecrisis praten. Zowel vrouwen als mannen zijn erbij gebaat als ze de verschillende fases van de midlifecrisis herkennen. Er samen over praten kan veel ellende, zoals scheidingen en ontwrichte gezinnen, voorkomen.”

Bron: Met Gemak In Het Nieuws i.s.m. Aafke Dijkstra, Midlife Happiness Expert