Rocamadour

Schitterend uitzicht op de Rocamadour
Schitterend uitzicht op de Rocamadour

De Dordogne, een regio in het zuidwesten van Frankrijk, is een geliefde bestemming voor veel vakantiegangers. Zowel op sportief en culinair gebied kan je daar goed aan je trekken komen. Maar ook zijn er vele culturele hoogtepunten, waar onder de stad Rocamadour.

Het is zondag. Strak blauwe lucht, zon. We schatten in dat het druk gaat worden op de weg met dit mooie weer, dus we vertrekken al om halfacht ’s morgens richting Rocamadour.

Het navigatiesysteem staat ingesteld op de snelste route en dat betekent in dit geval dwars door de bergen over wegen waar je wat draaierig van wordt. Zodra de grote weg in zicht komt, zegt de vrouwenstem in het navigatiesysteem dat we daar niet heen gaan, maar we worden onmiddellijk weer de berg op gestuurd. Uiteindelijk komen we op de bestemming aan en staan werkelijk op de mooiste plek die je je kan bedenken. Een schitterend uitzicht op de stad valt ons ten deel en tevens een prima startpunt om het plaatsje te verkennen.

De naam van deze heilige plaats is van het Occitaanse “roc amator’; (hij die de rots lief heeft) Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door een Sint-Amadour als woonplaats.

Sint-Amadour leidde een kluizenaarsbestaan en wordt in een legende geïdentificeerd met Zacheüs, een leerling van Jezus. In de 12e eeuw werd het lichaam van Sint-Amadour nog geheel intact en onaangetast aangetroffen in een tombe in de bergwand. Het lichaam werd in de kapel gelegd waar men vervolgens op zijn wederopstanding wachtte, die echter niet kwam. Later is het lichaam door de protestanten tijdens een van de vele godsdienstoorlogen verbrand.

Rocamadour is na Lourdes de meest bezochte bedevaartplaats van Frankrijk. De stad lijkt te zijn aangeplakt tegen een 150 meter hoge steile rotswand midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt leisteenplateau en beneden de kloof van de Alzou.

Via een slingerend pad met 216 treden (of een lift voor minder validen) kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco’s en een kerk.

Het grootste gebouw is de Romaanse basiliek St-Sauveur met de eronder gelegen crypte St-Amadour. Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek.

Rocamadour werd een zeer populaire bedevaartplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Composttella.

Het was prachtig, zeker een bezoek waard. Tegen de tijd dat het echt heel erg druk werd keerden we terug naar ons vakantieadres. Het was een mooie dag.

De stad lijkt tegen de berg aangeplakt.
De stad lijkt tegen de berg aangeplakt.

Artikel links