Rolling Stones – Blue and lonesome

De maand december 2016 stond in het teken van het nieuwe album van de Rolling Stones blue and lonesome, die terug keerden naar hun roots waar ze ooit mee begonnen zijn rythm & blues. Bekende tv programma’s besteedde aandacht aan het nieuwe album, Johan Derksen schoof aan tafel bij DWDD een logische keuze die man is zijn hele leven al bezig met de Blues en minder bekende muziekgenres.

Op de opening van een fototentoonstelling in Buitenveldert raakte ik in gesprek met muzikant Nico van der Linden die o.a. 25 jaar bij Ramses Shaffy heeft gespeeld. Of ik al het nieuwe blues album van de Stones had gehoord, het antwoord moest ik hem schuldig blijven verder dan de clip ride em on down ging mijn kennis toen niet. Maar uiteindelijk een leuk gesprek volgde, we waren het allebei erover eens dat de leden van de Stones afzonderlijk niet echt geweldig zijn, maar zo gauw als ze bij elkaar komen dan ontstaat er iets magisch. Een van de mooiste intro’s uit de jaren 60 (satisfaction) daar waagde zelfs een Steve Cropper zich niet aan maar Otis stopte zoveel soul in dat nummer dat uiteindelijk Aretha het in 1967 ook op nam voor het album Arrives.

Onlangs schafte ik mijn exemplaar aan bij een bekende platenwinkel in de Amsterdamse Utrechtsestraat. Soms word je beloond met wachten niet alleen de cd maar ook het vinyl was een stuk goedkoper geworden dan bij het verschijnen, met een mooie dubbel lp verliet ik de winkel. Johan Derksen was lyrisch over dit album hij noemde het zelfs de redder van de Nederlandse blues. Is blues in Holland op sterven na dood dan, is het eerste waar ik aan moest denken toen ik die uitspraak hoorde. Op de radio zal je het niet horen bij de bekende zenders daarvoor moet je afstemmen op locale zenders die in de regio uitzenden maar via het internet wereldwijd zijn te beluisteren, en je kan je afvragen of die bekende zenders ook maar iets van het album gedraaid hebben? Die komen vaak niet verder dan de liedjes die in een of andere hitlijst staan.

De vraag van Matthijs of er in Nederland blues talent rond liep noemde Johan de naam AJ Plug als opvolgster van Tineke Schoemaker (Barrelhouse), de naam werd wel genoteerd maar tot een optreden in het zelfde programma is het tot nu toe er niet van gekomen. Ja behalve bij een programma op RTL daar mocht ze onlangs een cover zingen en niet eens een eigen nummer, alles voor de kijkcijfers zodat die niet wegzappen. Sandra was ook een tip van Johan die ik sprak voor het concert van de onlangs overleden muzikant Jimmy Lafave, of het was vlak voor het optreden van de Holmes Brothers dat kan ik me niet meer herinneren. Inmiddels is er een tweede schijf van haar uit chew chew chew die ook lovende kritieken heeft mogen ontvangen. Vergelijken zijn we goed in dit landje maar er zijn nog wel meer zangeressen die het niveau van Tineke halen, Saskia de Nijs bv van de Wildmen Bluesband of een JennB.

De meningen op facebook over het nieuwe Stones album liepen behoorlijk uiteen, niet iedereen was onder de indruk, maar goed met die dubbel lp onder mijn arm stapte ik in de tram richting huis. Onder het genot van een bak thee en een gevulde koek startte mijn luistersessie, hun vorige album bigger bang vond ik al een top plaat die vol stond met onvervalste rock & roll maar dit album overtrof mijn verwachtingen. Blues in de puurste vorm even waande ik me weer in 1963/4, een Mick Jagger die blaast of zijn leven ervan afhangt, Keith die speelt als een bezetene die net een gitaar heeft gekregen en elke drum tik van Charlie is raak. En dan die grijns van Ronnie zie ik zo op mijn netvlies staan zo blij als een kind dat hij de blues mag spelen. Twaalf nummers telt deze dubbel lp waarop gekozen is voor de niet standaard bluesnummers die al zo vaak door anderen gedaan zijn. De band is in topvorm Mick die beter zingt dan ooit tevoren, jammer dat ik sinds kort nieuwe buren heb de volume knop ging vaak voluit met deze vinyl uitgave die werkelijk je huiskamer in knalt. Er komt een nieuwe tour hopelijk spelen ze een aantal nummers van Blue and lonesome, wat mij betreft mag er hier een opvolger voor komen. Zou mooi zijn als ze AJ Plug uitnodigen voor het voorprogramma die is live ook zo ontzettend goed.