Rotterdam biedt volop vertier tijdens meivakantie

Op speurtocht in het museum, bootje varen in de minihaven, slingeren aan de touwen van de apenspeeltuin. Vakantie vieren met (klein)kinderen in de stad kan uitstekend. Rotterdam biedt in de meivakantie weer volop vertier voor kinderen én ouders. Met tal van nieuwe avonturen. Zo opent Plaswijckpark Het Huis in de Heuvel, het grootste speelhuis van Nederland. Kids Marina laat twee nieuwe boten te water, waaronder een roze meidenboot. Rotterdamse musea nemen kinderen mee in de wereld van de mode, het ambacht, cruiseschepen en architectuur.

Op ontdekkingstocht in het museum

Rotterdam telt vele musea waar ook voor kinderen volop activiteiten worden georganiseerd. De Kunsthal Rotterdam biedt tijdens ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier – From the Sidewalk to the Catwalk’ een kijk en doe tocht voor kinderen. Tijdens de meivakantie kunnen kinderen van 8 tot en met 17 jaar bovendien meedoen aan een ontwerpworkshop van de Rotterdamse modeontwerper Michael van der Meide. In het nabijgelegen Museum Boijmans Van Beuningen vindt ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Handmade: Lang Leve het Ambacht’ op 5 mei de kinderworkshop ‘mozaïek maken’ plaats voor kinderen van 5 tot 14 jaar. De demonstraties van ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars die tijdens de tentoonstelling plaatsvinden zijn eveneens leuk voor kinderen.

Kinderen die van grote schepen houden, kunnen op speurtocht door de tentoonstelling ‘Zeekastelen, op vakantie in het cruiseschip’ in het Maritiem Museum. De vaste tentoonstelling Professor Plons is al jaren populair onder de jonge bezoekers van het museum. In Museumwoning Huis Sonneveld neemt de 7-jarige Leonard kinderen mee op ontdekkingstocht in het huis van zijn opa en oma. Tijdens deze kinderaudiotour verklapt hij alle geheime plekjes van het ongeveer zeventig jaar oude huis dat nog steeds modern is.

Knutselen en bouwen


Kinderen die graag zelf aan de slag gaan, kunnen hun hart ophalen in De Ontdekhoek. In deze grote werkplaats mogen kinderen van 4 tot 14 jaar zelf proefjes doen. Zo leren ze bijvoorbeeld om van een aardappel chips te maken en om foto´s in een donkere kamer te ontwikkelen. Bij Villa Zebra mogen kinderen van 3 tot en met 6 hun eigen verhalen bedenken, aan de slag in de keuken en op zoek gaan naar de ‘Ondersteboven moestuin’. Bouwliefhebbers kunnen op het DoeDek van Het Nieuwe Instituut zelf bouwen en ontwerpen, en zo hun eigen leefwereld vormgeven.

Naar buiten
Buitenspelen kan als geen ander in Familiepark Plaswijckpark. Met het nieuwe Huis in de Heuvel, de havenspeeltuin, de dierentuin, de verkeerstuin en de buitenspeeltuin, kunnen kinderen alle kanten op. Om het Rotterdamse havengevoel te ervaren is een bezoekje aan Kids Marina een echte must. Kinderen van 4 tot 12 kunnen hier varen in een politieboot, sleepboot of rondvaartboot. Nieuw in de haven dit jaar zijn de containerboot en een roze cruiseboot, speciaal voor meisjes. Avonturiers maken een ritje met Splashtours, een amfibiebus die langs de mooiste plekjes van de stad rijdt. Bij de oever van de Maas ‘splasht’ de bus de rivier in om vervolgens verder te varen langs de imposante skyline van Rotterdam. Dierenliefhebbers gaan natuurlijk naar Diergaarde Blijdorp, waar in mei ‘Amazonica’ opent. In dit vlinderparadijs, dat een oppervlakte van ruim 2000 vierkante meter heeft, is een stuk Amazonegebied nagemaakt. Er fladderen duizenden kleurige Zuid-Amerikaanse vlinders rond.

Eten
Culinair is alles mogelijk in Rotterdam, dus ook voor de allerkleinsten. Op de Pannenkoekenboot kunnen kinderen onbeperkt pannenkoeken eten én versieren, terwijl er door de haven wordt gevaren. In het piratenrestaurant De Zwarte Zwaan kiezen kinderen een kindermenu van de schatkaart dat vervolgens wordt opgediend in een schatkist. Tal van andere restaurants, zoals De Euromast en Rodin bieden speciale menu’s voor kinderen.

Shoppen
Rotterdam is het hele jaar door shopstad bij uitstek. In het centrum zijn alle populaire en bekende winkels te vinden en de grote warenhuizen zoals de Bijenkorf. Daarnaast biedt de stad ook speciale adresjes voor kinderen (en hun ouders), zoals Grooot, Bonbon on the Block en de Kleine Kapitein.

Familiearrangementen
Verscheidene hotels in Rotterdam hebben speciale familiearrangementen. Zo biedt het ss Rotterdam, het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, dit jaar een familiearrangement voor twee volwassenen en twee kinderen tot 12 jaar bestaande uit onder meer een bezoek aan Miniworld Rotterdam, een driegangen verrassingsmenu – voor kinderen een driegangen kindermenu – en een overnachting. Voor sprookjesliefhebbers is er tot en met 9 mei 2013 ‘Het Sprookjestheater! Arrangement’ in Hotel New York. Dit arrangement, voor families met kinderen tot en met 9 jaar, bestaat onder meer uit een overnachting, toegang tot het sprookjestheater en een leuke verrassing op de kamer. Het Van der Valk hotel Rotterdam Blijdorp, gelegen naast Diergaarde Blijdorp, biedt dit jaar het arrangement ‘Beleef Diergaarde Blijdorp’. Dat bestaat onder meer uit een overnachting, een toegangskaart voor Diergaarde Blijdorp en een kidsactie.

Rotterdam Welcome Card
De Rotterdam Welcome Card biedt minimaal 25% korting bij ruim 50 attracties, musea, uitgaansgelegenheden en restaurants in Rotterdam en 1, 2 of 3 dagen onbeperkt reizen met RET metro, tram en bus. De Rotterdam Welcome Card is onder andere verkrijgbaar bij stadspromotiecentrum Rotterdam.info, het VVV Rotterdam Info Café bij Rotterdam CS en in de webshop. Kijk hier voor meer informatie.