Roze 50 maakt Mr en Mrs Senior Pride 2020 bekend

Vanmiddag werd tijdens de Nationale Roze Ouderendag bekend gemaakt wie zijn gekozen tot Mr en Mrs Senior Pride 2020. Ralph Klein Bussink mag zich vanaf nu Mr Senior Pride noemen en Lenie van Breda is de Mrs Senior Pride 2020. De verkiezing is georganiseerd door Roze 50+, het samenwerkings-verband van ANBO en COC Nederland.

Het blijft belangrijk om aandacht te vragen voor LHBTI-ouderen in Nederland. Daarom organiseerde Roze 50+ voor de zesde keer de Nationale Roze Ouderendag. Door de coronamaatregelen vond er een klein evenement plaats in Tivoli Vredenburg Utrecht waarbij 30 mensen aanwezig waren. Daar vond ook de uitreiking plaats van de verkiezing Mr. en Mrs. Senior Pride. De winnaars werden met een live-verbinding thuis verrast met het nieuws.

Trots
Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO: “We reiken deze onderscheiding uit aan mensen die, meestal op de achtergrond, veel betekenen voor de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) het algemeen en voor LHBTI-ouderen in het bijzonder. Dit jaar gaat de prijs naar Lenie van Breda en Ralph Klein Bussink. Ik ben bijzonder trots op deze mensen, zij zetten zich al jaren belangeloos in voor anderen!”

Mrs. Senior Pride 2020: Lenie van Breda
Lenie van Breda heeft er voor gezorgd dat 16 locaties van BrabantZorg, een grote zorgorganisatie in Brabant, het Roze Loper, certificaat voor LHBTI vriendelijkheid in Zorg en Welzijn hebben gekregen. Dat betekent dat LHBTI-ouderen die daar wonen, zichzelf kunnen zijn en dat er aandacht is voor wie ze zijn. En dat is ook precies waar Lenie voor staat: voor gerechtigheid, jezelf prettig voelen en zijn wie je wil!
Lenie inspireert mensen en is een echte volhouder. Ze is bescheiden, maar desondanks een boegbeeld binnen BrabantZorg. Door haar uithoudingsvermogen en enthousiasme heeft de Roze Loper een vaste plek binnen de organisatie gekregen. Haar doel is dat alle 35 locaties het Roze Loper certificaat behalen. Dat is prachtig en daarom zijn we heel blij dat Lenie van Breda is gekozen tot Mrs. Senior Pride 2020!

Mr Senior Pride 2020: Ralph Klein Bussink
In 1977 gaf Ralph als HAVO-scholier (onder de schuilnaam Stephan Jansen) een interview over het COC in Deventer. Vanaf dat moment is hij actief binnen COC Deventer. Hij trad vroeger al graag op de voorgrond en was te zien en horen bij diverse optredens, feesten en voetbalevenementen van de vereniging. Binnen het COC zat hij in de werkgroep AIDS en gaf hij – samen met de GGD – Hiv voorlichtingen. Hij deed optredens met de ‘SOA-sisters’ om op ludieke wijze aandacht voor HIV en AIDS te vragen. Daarnaast was hij in 1922-1993 actief als secretaris binnen COC Deventer.

Veel humor en gezelligheid
Ook binnen de Roze 50+ ambassadeurs valt Ralph op. Hij is enthousiast, authentiek en brengt veel humor en gezelligheid mee. Hij weet op die manier mensen te enthousiasmeren voor activiteiten die we organiseren om meer bewustwording te creëren voor de (oudere) LHBTI-er. Hij doet dat door op pad te gaan en erover te vertellen. Hij is zo ontwapenend dat iedereen hem mag. Een directeur van een zorginstelling kan niet weigeren om met Ralph in gesprek te gaan over de Roze Loper. En daardoor heeft hij al flink wat zorg- en welzijnsinstellingen zover gekregen dat men aandacht gaat besteden aan roze ouderen. En wat ons betreft verdient hij zelf ook de aandacht voor wat hij heeft bereikt. Daarom zijn we heel blij dat hij nu de titel krijgt van Mr Senior Pride!

Aandacht voor LHBTI-ouderen blijft belangrijk
Manon Linschoten van COC Nederland: “Want ouderen die transgender zijn of niet in het ‘heterohokje’ passen, zijn nog steeds extra kwetsbaar. Zo is bekend dat lesbische, homoseksuele en biseksuele ouderen op het moment dat ze bijvoorbeeld verhuizen naar een verpleeghuis, vaak terug de kast in gaan. Daarnaast is er veel eenzaamheid onder LHBTI-ouderen en hebben zij zich in hun leven vaak niet kunnen uitten zoals zij dat wilden. We zijn dan ook enorm trots op ambassadeurs als Lenie van Breda en Ralph Klein Bussink. Zij zorgen voor zichtbaarheid en acceptatie van deze groep ouderen en ik ben dan ook heel blij dat we hen vandaag allebei huldigen als Mr en Mrs Senior Pride.”

Artikel links
 ANBO