Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd. Daardoor krijgen vrouwen vaak niet de juiste diagnose. Mirjam Kaijer, zelf slachtoffer van een foute diagnose, startte een petitie voor betere medische zorg voor vrouwen. Deze is intussen al ruim 26.000 keer ondertekend.
Maar liefst 80% van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. En dat terwijl genderspecifieke zorg in Nederland nog ver te zoeken is.
Initiatief Mirjam Kaijer breed ondersteund
De petitie wordt ondersteund door vrouwenorganisaties Women Inc. en Zus & Zorg en door vrouwencardioloog dr. Janneke Wittekoek van HeartLife Klinieken. Kaijer pleit voor specialistische medische centra waar vrouwen beter worden gediagnosticeerd en behandeld.
Labiel
Vrouwen lopen vaak jaren met gezondheidsklachten waarvoor zijn geen juiste diagnose krijgen. Zo werd de succesvolle carrièrevrouw Manon door haar huisarts naar huis gestuurd met de woorden dat ze labiel zou zijn. Uiteindelijk, na een lange lijdensweg, bleek het te gaan om een goedaardige tumor in haar hersenen. “Het meest vernederend is dat ik niet serieus genomen werd”, vertelt ze. “Dat de huisarts tegenover me, mij ging vertellen hoe ik me voelde!”
Schildkliertumor
Zelf liep Kaijer tien jaar rond met onverklaarde klachten die door artsen werden afgedaan als ‘het hoort bij de overgang’. Uiteindelijk kreeg ze de juiste diagnose en werd in Amerika geopereerd aan een goedaardige tumor op haar schildklier en is sindsdien nagenoeg klachtenvrij. “Vrouwen worden vaak door hormonale schommelingen verkeerd gediagnosticeerd”, zegt vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. “Er moet echt meer onderzoek komen naar de werking van het vrouwenlichaam”.
Kleine mannetjes
Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten loopt Nederland achter de feiten aan. “Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd”, onderschrijft ook prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie. “Vrouwen worden nog behandeld als kleine mannetjes, terwijl we weten dat de hormoonsituatie veel invloed heeft op alle organen in het vrouwenlichaam. De man-vrouw verschillen worden nog niet goed erkend in de Nederlandse gezondheidszorg.”
Geen man
De petitie wordt dit voorjaar aangeboden aan de nieuwe minister van Volksgezondheid. De petitie kan nog steeds ondertekend worden. Ook kunnen vrouwen hun verhaal achterlaten op het Meldpunt en de enquête invullen.
Mirjam Kaijer publiceerde eind vorig jaar het boek ‘Ik ben geen man’, waarin ze samen met artsen en ervaringsdeskundigen waarschuwt voor de gebrekkige genderspecifieke zorg in ons land.