Ruim 60 vindt dat taboe op praten over poep en darmklachten heerst

Poep. Een belangrijk en gelukkig steeds vaker besproken onderwerp in de media. We staan er niet altijd bij stil, maar poep vertelt je een hoop over je gezondheid. Uit een online enquête van de Maag Lever Darm Stichting onder 2200 respondenten geeft toch nog 60% aan dat er volgens hen een taboe op praten over poep en darmklachten heerst. De Maag Lever Darm Stichting vindt het daarom belangrijk om dit onderwerp onder de aandacht te houden en bespreekbaar te maken. Met als doel dat we klachten eerder herkennen en om mensen te stimuleren hiermee tijdig naar de huisarts te gaan.

70% van de ondervraagden kijkt altijd achterom na toiletbezoek

Ruim 70% van de ondervraagden geeft aan altijd achterom te kijken na toiletbezoek. Op de vraag waar mensen dan op letten, noemt de grootste groep “de kleur en de structuur van de poep”. Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, benadrukt het belang van regelmatig achterom kijken. ”Het is van levensbelang om regelmatig je poep te checken. Je poep vertelt je namelijk veel over je gezondheid.” Kijk daarbij niet alleen naar de kleur van de ontlasting, maar ook naar bloed. Bloed in de ontlasting kan namelijk een alarmsignaal zijn van darmkanker. En hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden.”

Darmklachten komen veel voor

Van de ondervraagden geeft ruim 85% aan regelmatig last te hebben van darmklachten. Winderigheid is hierbij de meest voorkomende klacht. Maar liefst 71% van de respondenten heeft hier last van. Meer dan de helft noemt ook diarree, verstopping en opgezette buik als ervaren darmklacht.

Poepen en ontlasting de meest gebruikte woorden
De meeste mensen gebruiken als aanduiding voor de grote boodschap het woord ‘poepen’ of ‘ontlasting’. Ook ‘naar de wc gaan’ wordt veel gebruikt.

Mensen stellen toiletgedrag uit bij vies toilet of op het werk
Uit de enquête blijkt dat de ondervraagden hun toiletbezoek voor poepen regelmatig uitstellen. Men vermijdt liever het toilet op het werk, in een restaurant of op vakantie. Wanneer men op visite is stelt zelfs 90% van respondenten regelmatig zijn toiletbezoek uit. De voornaamste reden voor mensen om het toiletbezoek uit te stellen is een vieze/stinkende wc. Een gebrek aan privacy of wanneer men weet dat andere personen op hen staan te wachten worden ook aangevoerd als belangrijke redenen om het toiletgedrag uit te stellen.

Giulia Enders, auteur van ‘De Mooie Voedselmachine, over het onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting:
‘Naar het toilet gaan lijkt zoiets simpels – maar er bestaan op dat gebied veel verschillende gewoonten – en beschaving houdt niet op als je de wc binnenstapt. Een beetje meer aandacht besteden aan die dagelijkse gang van zaken zorgt al snel dat je je prettiger voelt. Dus ik ben blij met dit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting’.

Van het boek van Giulia Enders – De Mooie Voedselmachine – zijn inmiddels 100.000 exemplaren verkocht.