Sacha Beernaert wint 12e editie gedichtenwedstrijd

 jurylid Yannick van Puymbroeck en Nikki Dekker te zien, en op het Zoomscherm winnaar Sascha Beernaert.
jurylid Yannick van Puymbroeck en Nikki Dekker te zien, en op het Zoomscherm winnaar Sascha Beernaert.

1928 dichters namen deel, aan de twaalfde editie van De Gedichtenwedstrijd. Ze stuurden 7023 gedichten. Zaterdagmiddag 20 maart zijn tijdens een livestream de prijzen van De Gedichtenwedstrijd uitgereikt. Drie dichters vallen in de prijzen: de derde prijs gaat naar het gedicht ‘100 SONGS EVERY 2000’S KID WILL REMEMBER’ van Elianne van Elderen, de tweede prijs is voor Chaos van Gerda Posthumus en met het gedicht Mummie wint de Vlaamse Sascha Beernaert de hoofdprijs van €10.000.

Na de selectie door de voorjury, bestaande uit redacteuren van Awater en De Poëziekrant, werd de top 100 aan de hoofdjury voorgelegd. De hoofdjury bestond dit jaar uit schrijver en radiomaker Nikki Dekker, dichter Vrouwkje Tuinman, literair journalist en columnist Jelle Van Riet, Dichter des Vaderlands Lieke Marsman en dichter én winnaar van De Gedichtenwedstrijd 2020, Yannick van Puymbroeck.

Uit het juryrapport
“Wat heeft de dichter in het absurde, ontregelende en onwezenlijke jaar 2020 beziggehouden? In elk geval niet de pandemie en de vergankelijkheid, als we op de verzen mogen afgaan.
Slechts een handvol gedichten verwees naar de pandemie, waaronder enkele scherpe. ‘Evacuatie’ is daarvan een mooi voorbeeld: het pakt de angst en paniek van de coronacrisis en maakt er een afstandelijke, formele oproep van. Zo waren er niet veel: de jury werd, in tegenstelling tot wat ze had verwacht, juist overspoeld door nostalgie en jeugdherinneringen. Alsof de verstilde wereld de dichter heeft teruggeworpen op de eigen jeugd en op de plek die de ouders in het leven innemen.”

Winnende gedicht: een ziekenhuisverblijf
Het winnende gedicht noemt de jury filmisch, spannend en raadselachtig. Een gedicht over een ziekenhuisverblijf, waar grote emoties samengaan met banaliteit.
“In Mummie gebeurt iets opwindends met beelden, met de taal en met de vorm – en daardoor ook met onze blik.” Sascha Beernaert (1975) volgde in 2016-2017 de opleiding van de SchrijversAcademie in Antwerpen. Hij publiceert al zo’n twintig jaar gedichten en korte verhalen, veelal online. In 2018 en 2019 bereikte hij met zijn poëzie de Top 100 van De Gedichtenwedstrijd.

Prijs de Poëzie
De Gedichtenwedstrijd maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie, een initiatief van de Poëzieclub. Prijs de Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letteren, de Turing Foundation, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, LIRA, School der Poëzie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.Artikel links