Samen Een Koe Kopen kwalitatief vlees zoals je het vroeger bij oma kre

Wie houdt van goed, traceerbaar vlees en daarnaast dierenwelzijn belangrijk vindt, koopt zijn ambachtelijk bereide rundvlees tegenwoordig op het internet. Door een flink pakket met diverse rundvleesproducten te bestellen is zelfs een tournedos voor iedereen financieel bereikbaar. En: je weet precies waar de koe vandaan komt en door wie haar vlees na de slacht bewerkt is.


Crowdbutching heet dat. Ofwel: samen een koe kopen voor consumptie. Het is zo oud als de weg naar Rome maar op dit moment bezig met een come back in Nederland. In de moderne variant natuurlijk, want de grote verschillen met duizenden jaren geleden zijn: internet en diepvriezers. En waar duizenden jaren geleden de kopers een groep bekenden waren, bijvoorbeeld familieleden of een heel dorpje, hoeven de kopers elkaar nu niet te kennen.

Via www.sameneenkoekopen.nl zie je welke koe op dit moment te koop is. Je koopt een deel van deze koe en pas wanneer zij helemaal verkocht is, wordt zij geslacht, wordt het vlees gerijpt en verder verwerkt tot producten als steaks, tournedos, gehakt en stoofvlees. Elke koper krijgt dezelfde producten in zijn pakket, dat een ruimte 7,5 kilo vlees bevat. Dat pakket wordt bij de klant thuis afgeleverd in speciale koeldozen en kan dan zo de vriezer in. Doordat de vleesproducten verpakt zijn in porties voor 2 personen is het gemakkelijk te kiezen wat je wilt eten en het vlees te ontdooien. Voor wie niet bij elk product precies weet hoe het te bereiden voor een optimale smaak heeft www.sameneenkoekopen.nl simpele bereidingswijzen op de website gezet.

De kwaliteit van het vlees van Samen Een Koe Kopen is vele malen beter dan die van de kiloknallers uit de supermarkten. Je koopt hier geen vlees van een oude melkkoe dat veel te lang in het verwerkingsproces heeft gezeten. Je weet hier wat je koopt: een Blonde d’Aquitaine; een Limoussine of Belgische blauw bont koe. Je weet zelfs precies welke koe je koopt en bij welke boer. Op dit moment kun je een deel van nr. 8998 bemachtigen.

De eigenaar van deze koe en de enige aanbieder op www.sameneenkoekopen.nl is boer Tonny uit de Achterhoek. Hij is naast boer ook ambachtelijk slager en weet precies hoe hij het vlees optimaal krijgt. Dat begint al bij de geboorte van het kalf. Dit mag bij de moeder blijven zo lang als dat nodig is. Ook daarna heeft de koe een rustig en stressvrij leven. Buiten in de groene wei en binnen in zeer ruime stallen op een bed van stro. Maar ook bijvoorbeeld door de koeien goed voedsel te geven en niet preventief vol te stoppen met antibiotica wordt de kwaliteit van het vlees gegarandeerd.

Na de slacht in een klein, regionaal slachthuis, krijgt het vlees ruim de tijd om te rijpen in de beste omstandigheden. Vervolgens wordt het ambachtelijk verwerkt tot de producten voor de vleespakketten. 4 weken na de slacht is het vlees klaar om verzonden te worden en ontvang je aan de voordeur je pakket met duurzaam, gezond en smaakvol rundvlees.

Het pakket van ruim 7 kilo kost 99,50. Per maaltijd komt dit op 1,77 per persoon voor het meest eerlijke rundvlees dat er te koop is. Let wel: voor deze prijs eet je dus een ambachtelijke hamburger, maar ook die tournedos.

Crowdbutching wordt booming in Nederland. Consumenten zijn de vleesschandalen en de gezondheidsrisico’s zat. De hele vleesindustrie is een economisch verhaal geworden waarin de handelaars die zich niets aantrekken van gezondheid en diervriendelijkheid alleen gaan voor de grote winsten. En het proces is zo onoverzichtelijk geworden dat niemand precies weet wat er allemaal gebeurt met de dieren en hun vlees. Denk aan het recente miltvuur schandaal bij rundvlees, het paardenvleesschandaal en de vreselijke verhalen over de dierentransporten.

Samen Een Koe Kopen vindt dat het moet draaien om duurzaamheid, gezondheid en diervriendelijkheid. Het hangt allemaal met elkaar samen: een koe die een fijn en stressvrij leven heeft gehad levert beter vlees. En doordat boer Tonny het hele proces vanaf geboorte tot vleesverwerking zelf in de hand heeft, is de kwaliteit van elke stap in dit proces traceerbaar.

Crowdbutcher van Samen een koe kopen brengt samen met veehouder Tonny ras vleeskoeien op de virtuele markt.