Magazine » Gezondheid (598 artikelen) » Wellness (18 artikelen)
Zelfs na al die jaren gaan er nog steeds de wildste geruchten de ronde over de gezondheidsaspecten van een saunabeurt. Op deze pagina beantwoorden wij de meeste vragen – wat sauna doet, wat het niet doet, wanneer sauna iets voor u is, en wanneer net nièt.
Is sauna gezond?
Beslist. Een sauna ontspant, kalmeert, reinigt, vergemakkelijkt de ademhaling en stimuleert het gevoel van gezondheid en welzijn. Sauna is bovendien een zegen voor de huid (daarover straks meer), maar de voornaamste verdienste van regelmatig (maar matig!) saunagebruik merkt u niet zo meteen. Sauna traint immers uw lichaam, en bouwt uw weerstand tegen temperatuurschommelingen geleidelijk op. Mocht u een statistiek hebben bijgehouden van het aantal verkoudheden dat u jaarlijks oploopt, zou u dat aantal drastisch zien slinken zodra u een regelmatige saunabezoeker wordt. Zelfs uw weerstand tegen griepepidemies neemt gevoelig toe.
Wat doet sauna voor mijn huid?
De temperatuur in de sauna zet de poriën van de huid wagenwijd open. U begint te zweten en het zweet “spoelt” als het ware alle onzuiverheden naar buiten. Dode, verhoornde huidcellen worden week en komen los. Nadien spoelt u alles weg onder de douche. Zeep gebruikt u daarbij niet. Schoner dan de huid nu is zal ze immers niet worden, en die zeep kan er alleen maar voor zorgen dat de poriën die nu lekker open staan, weer potdicht komen te zitten.
Hoe wordt mijn weerstand opgebouwd?
De temperatuur in de sauna doet ook onze bloedvaten verwijden. Daardoor ontstaat een veel betere doorbloeding. De douche of zelfs een ijskoude duik achteraf maakt ons niet ziek en voelt zelfs aangenaam aan, gewoon omdat ons lichaam zoveel warmte heeft opgedaan en daar weer van af wil. Tegelijkertijd echter wordt ons lichaam blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Doen we dat regelmatig, dan bouwen we daar een natuurlijke weerstand tegen op, die ons beschermt ook als we die temperatuurschommelingen onbedoeld tegen komen…
Moet ik echt in mijn blootje?
Ja. Een badpak of handdoek zou het zweet alleen maar absorberen en tegen uw huid gaan plakken. Het reinigen van de poriën wordt zo belemmerd, en dat is nu net niet de bedoeling..
Staan er leeftijdsbeperkingen op saunabezoek?
In Finland luidt het spreekwoord: wie naar de sauna kan lopen, kan er ook in. Dat klopt ook; baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog onvoldoende regelen, en die neemt u dus beter niet mee in de sauna. Verder zijn er geen beperkingen voor gezonde mensen. Bepaalde kwalen maken saunabezoek echter ook af te raden; daarover zo dadelijk meer.
Val ik af in de sauna?
Nee – het lijkt alleen maar zo omdat u tijdelijk veel vocht verliest, maar dat wordt snel weer aangevuld. U zal dus wel wat meer moeten doen… Dat neemt niet weg dat sauna in zo’n periode een uitstekend idee is, omdat het een zeer positieve invloed uitoefent op uw gevoel van welzijn. Daardoor is het misschien net wat u nodig hebt om het vol te houden!
Kan ik schimmels krijgen in de sauna?
Nog beter: u hebt ze al! Ieder mens draagt ze met zich mee, maar normaal vormen ze geen probleem. Wanneer u echter bijvoorbeeld slecht afgedroogd in uw kleren stapt, kunnen ze weelderig gaan tieren en een probleem worden. Dat ze het vaakst tussen de tenen voorkomen heeft daar alles mee te maken – daar worden mensen nogal eens nonchalant wanneer ze zich afdrogen. Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk ja, maar niet méér dan in uw eigen badkamer. Bovendien is in de sauna het dragen van slippers verplicht om het risico te verkleinen.
Moet ik sauna vermijden als ik te maken heb met…
Astma: integendeel! Een astma-aanval wordt veroorzaakt door verkramping van spiervezeltjes in de kleine luchtpijpvertakkingen. Sauna ontspant net de spieren! Bij regelmatig saunabezoek neemt het aantal astma-aanvallen zelfs af, omdat ook het zenuwstelsel gunstig wordt beïnvloed. Sauna stimuleert ook de bijnierschors om meer cortisol af te scheiden, en die stof verlaagt reacties – dus ook degene die astma-aanvallen veroorzaken.
Chronische bronchitis: integendeel! Sauna heeft een positieve invloed op kwalen die met problemen met slijmvorming in de luchtwegen gepaard gaan.
Bloeddruk: neen, maar dan wordt het wel belangrijk dat u zich aan de regels houdt. In de sauna gaat uw bloeddruk immers dalen omdat de bloedvaten uitzetten en het bloed dus meer “plaats” krijgt. Bij het afkoelen gebeurt net het omgekeerde. Hebt u last van een hoge bloeddruk, dan zal die in de sauna sterker dalen dan bij anderen, en omgekeerd. Gaat u dan niet volgens de regels van de kunst te werk, dan zal uw bloeddruk te sterk gaan schommelen. Een beetje opletten, dus.
Diabetes: integendeel. Een veel voorkomende misvatting is dat sauna te veel energie zou vergen van diabetici, en dat is een kwakkel. De energie om het lichaam op te warmen komt immers van buitenuit. Diabetici hebben echter een verhoogde kans op aderverkalking, en daar helpt sauna enorm omdat het de bloedvaten doet uitzetten en inkrimpen, en ze zo soepeler houdt.
Reuma: sauna heeft hier voornamelijk een pijnstillend effect. De ene reuma is echter de andere niet, en voor bepaalde categorieën zijn ook ongunstige efffecten vastgesteld. U praat er best vooraf eens met uw huisarts over; hij weet precies wat voor reuma u hebt, en of een saunabeurt een goed idee is of niet.
(overgenomen met schriftelijke toestemming van:www.saunaimelda.be)