Schildersmuseum geeft nieuwe presentatie van het oude ambacht

Alsof je zo binnenstapt in het atelier van Jacobus Gerardus Haanraedts, een alleskunner met kwast. Dat ervaar je in de nieuwe presentatie van het Schildersmuseum en de daarnaaast gelegen schilderswinkel in de open lucht van het Zuiderzeemuseum.

Foto Madelon Dielen
Foto Madelon Dielen

Jacobus Gerardus Haanraedts werkte eind negentiende eeuw aan grote decorstukken voor toneelvoorstellingen van amateurgezelschappen. Deze doeken waren soms wel vier meter hoog.

Veel schildertechnieken
Schilders als Haanraadts beheersten veel technieken. Ze schilderden letters. Ze zetten glas. Ook verrichtten ze onderhouds- en sierschilderwerk.
Daarnaast maakten ze veel van hun materialen zelf, zoals verf en plamuur. Daarop inspelende luistert de presentatie naar de naam ‘’De schilder als alleskunner.’’

Een vernieuwde presentatie van het Schildersmusuem
Anton van Wezep, bestuurslid Stichting Schildersmuseum, is blij met de vernieuwde presentatie. Hij hoopt zo een jonger publiek aan te spreken. Door hen op die manier te interesseren voor oude schildertechnieken kan de kennis worden doorgegeven en ook in de toekomst worden toegepast.

Frisse uitstraling en thematische invulling
Door de thematische opzet laat de presentatie zich goed begrijpen. Het uitgangspunt is de schilder als alleskunner. Een letterpaneel van de hand van schilder Beekman toont bijvoorbeeld sierlijke letters vervaardigd in allerlei verschillende decoratietechnieken.
De schilder kon houten, marmeren, vergulden, biezen trekken en nog veel meer. Zo krijg je een idee van de inhoud van het oude ambacht. Informatie vind je niet alleen op de doorsnee tekstbordjes maar ook als animatie, infographic, en doe-activiteiten.

Museum in een museum
Sinds 1984 wordt de collectie van Stichting Schildersmuseum beheerd en deels tentoongesteld door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Omstreeks 1870 werd door Reindert Jonkman, die werkzaam was in het schildersbedrijf van zijn vader, een houten schilderswinkel gebouwd aan een binnenplaats tussen de Torenstraat en de Westerstraat in Enkhuizen. In 1973 moest de schilderswinkel plaats maken voor nieuwbouwwoningen. Het pandje is toen overgebracht naar het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. In grote segmenten is de schilderswinkel vervoerd naar de huidige plek en daar in de oorspronkelijke staat opgebouwd.

Over het Schildersmuseum
Het Schildersmuseum is in 1973 in het leven geroepen door en met ondersteuning van een aantal aan de schildersbedrijfstak gelieerde organisaties. OnderhoudNL, Eisma Media groep, Centrale Clubleiding van de Studieclub Schilders (SCS) en Savantis nemen op dit moment zitting in de stichting. De inbreng van deze organisaties beperkt zich tot het eventueel aandragen van bestuursleden en het leveren van een financiële bijdrage.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers meekijken bij ambachtslieden, het dagelijks leven van toen beleven en een vers gerookt visje proeven. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids ‘Best in travel 2020’.Artikel links