Sfeervolle ode over ZwangerschapMoederschap in beeld en woord #5

Een sfeervolle ode over zwangerschap/moederschap is het boekje ”Moederschap van droom tot werkeijkheid.” Van haar prille zwangerschap tot vlak na de bevalling liet model Zuleika Coffie zoch portretteren door Gustave Nouel. Zelf schreef ze bij elk van zijn 34 doeken een korte impressie van haar gevoelens op dat moment.

band met maternity en Oranjehuis
band met maternity en Oranjehuis

Het boek over zwangerschap/moederschap verscheen bij LM Publishers met als titel: ‘Moederschapvan droom tot werkelijkheid in beeld en woord.

Om stil van te worden
Met schilderijen om stil van te worden volgen we Zulaika Coffie tijdens haar zwangerschap en kort daarna. Op het laatste doek houdt Zuleika Coffie met van liefde stralende ogen haar dochtertje Lilian vast.
Als fotomodel opperde ze zelf het idee voor het boek met deze prachtige schilderijen. Op verzoek van Gustave noteerde ze haar gedachtes en herinneringen. Deze zijn vertaald in de vier meest gesproken talen in ons Koninkrijk: Nederlands, Papiaments, Engels en Spaans.

‘Het is niet zo maar een viertalig kijkboek met een ode aan het universele thema moederschap. Ik probeer met het boek ook een brug te helpen slaan tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk, in de artistieke zin van het woord’, aldus Gustave Nouel.

Eerlijk en eenvoudig
Rosabelle Illes, getalenteerde dichter/performer constateert in het voorwoord: ‘Door eerlijkheid in eenvoudige vertelkunst te fragmenteren, doet Zuleika het delen vanzelfsprekend lijken.’.

De bekende schrijver/recensent Quito Nicolaas vermeldt op de achterkant van het boek: ‘Het boek Moederschap is de weerspiegeling van een innerlijke reis langs het gevoelsleven van een vrouw in verwachting. (…)
De schilderijen en gedichten verbeelden de momenten en veranderingen die een vrouw meemaakt, alsook de wisselwerking tussen natuur en individu. (…)’.

Boek ‘Moederschap’ van droom tot werkelijkheid – Gustave Nouel & Zuleika Coffie. ISBN: 9789460225260.
Taal: Nederlands, Papiaments, Engels en Spaans.
Pagina’s: 96.
Bindwijze: gebonden.
Zuleika Coffie en haar pas geboren dochtertje
Zuleika Coffie en haar pas geboren dochtertje

Artikel links