Silver Starters kiest meest vindingrijke startende ondernemer van 50

Willy de Heer won met VR de finale van Silver Starters 2021
Willy de Heer won met VR de finale van Silver Starters 2021

Je bent nooit te oud om voor jezelf iets op te zetten. Of het nu gaat om een bedrijf of iets voor het goede doel. Oudere ondernemers behoren dan ook tot de snelst groeiende groep starters. Zowel in Nederland als daarbuiten. Toch bestaan er vrijwel geen startup-programma’s die gericht zijn op die doelgroep. Leyden Academy en Aegon ontwikkelden daarom het gratis leerprogramma Silver Starters. Op 25 maart streden vijf finalisten om de hoofdprijs.

Eerst even enkele data. De startup Silver Starters 2021 duurde van 15 januari t/m 18 maart. Begonnen met ruim honderd deelnemers haalde 90% van hen de finish. Onder begeleiding van vijftien coaches verdeeld in groepen van 5 à 6 personen volgden ze acht modules. Uiteindelijk dongen 83 personen mee naar een plaats in de finale.

NOOIT TE OUD OM TE ONDERNEMEN

De leeftijd van de deelnemers bevond zicht tussen de 48 en 74 jaar. De gemiddeld leeftijd bedroeg 61 jaar. Met mijn 68 jaren behoorde ik tot de oudste deelnemers. Hoewel ik niet tot de vijf finalisten behoorde, genoot ik van deze startup.
Toegegeven, het ondernemen was me niet helemaal vreemd. Ik werkte tot mijn 28e in dienstverband en daarna freelance als journalist en ik voerde een eigen praktijk om mensen inzicht in zichzelf te geven. Ook zette ik allerlei projecten op. Van stichting Spreekbuis, een organisatie voor en door dak-en thuislozen in Amsterdam, tot de prestigieuze Orde van den Prince afdeling Delft en nog veel meer.
Wat ik van de cursus leerde, was vooral het testen van aannames. Voldoe je met jouw idee wel aan een wens of wil je het vooral zelf? Zo wilde ik een non profit relatiebureau starten. Dit werd uiteindelijk het project Verder op Weg. Een stappenplan om samen verder te komen dankzij levenservaring en -wijsheid van ouderen.

Gratis leerprogramma

Leyden Academy en Aegon namen in 2020 beiden het initiatief tot het gratis leerprogramma Silver Starters. Dit helpt vijftigplussers bij het opzetten van een eigen bedrijf. In de acht wekelijkse modulus komen diverse vragen aan de orde: Gedurende het traject kregen de deelnemers onder andere inzicht, en hebben ze met behulp van een coach naar zelfstandig ondernemerschap toegewerkt.
● Wie ben je als ondernemer? Je krijgt inzicht in jezelf.
● Hoe geef je vorm aan jouw idee? Via aannames ontdek je stap voor stap of deze overeenkomen met de klantbehoeften en -wensen. Ook leer je onder andere het opzetten van een goed onderbouwd ondernemersplan.
● Hoe zet je je bedrijf op? Hierin komen allerlei aspecten aan de orde zoals: verdienmodellen, marketing en prototyping.
Als extra komen er ook lezingen van experts en krijg je wekelijks een uur begeleiding door je coaches. Uiteindelijk stuur je je ondernemersplan (Business Plan Canvas) en een pitch van 1 minuut op naar de organisatie. Een deskundige jury kiest uit alle inzendingen vijf pitches. Tijdens de finale kiest zowel de jury als het publiek de uiteindelijke winnaar. Beide winnaars krijgen een prijzenpakket.

De winnende ideeën

Op 25 maart koos de jury unaniem voor het idee voor een longfunctiecentrum van de 57-jarige Karin Lammering. Karin wil geavanceerd longfunctieonderzoek laagdrempelig en betaalbaar maken. Natuurlijk is dat, zeker gezien het huidige coronavirus, goed nieuws voor mensen met longproblemen, maar ook voor huisartsen, praktijkondersteuners, sportartsen, bedrijven etc.
De jury noemde haar plan goed doordacht en onder de indruk te zijn van haar doortastendheid. Zodra Karin hoorde, dat ze in de finale zat, zei ze haar baan bij het Erasmusziekenhuis op. Karin gaat er helemaal voor en zegt: “Ik geloof in mijn idee en doe dit vanuit mijn hart en passie.”
Het publiek koos voor de 55-jarige Willy de Heer. Met behulp van een virtual reality rollenspel wil ze mensen helpen elkaar te begrijpen en zodoende gedragsverandering teweeg te brengen. Hierbij val te denken aan kinderen die moeilijk of makkelijk leren, aan autisme, ADHD, depressie, discriminatie etc. Volgens Willy kan je iemand beter helpen als je hem of haar beter begrijpt.

Deelnemersperspectief

Het programma heeft mij en de overige deelnemers handvaten gegeven om hun idee onder de loep te nemen, indien wenselijk aan te passen en om te zetten in een eigen bedrijf.
Programmaleider Jolanda Lindenberg ziet ook een maatschappelijke winst. ‘’Zo voelen deelnemers zich actiever, zijn ze beter voorbereid op hun toekomst en nam hun zelfvertrouwen toe.”
Kortom: een prima startup voor iedere 50plusser die ene eigen bedrijf wil starten of een idee wil uitwerken. Dat blijkt ook uit diverse reacties van de deelnemers.
Het programma van Silver Starters was een geweldige ontdekking. In eigen tempo kennis opdoen en zoeken naar mogelijkheden. Het leerde mij om een keuze te maken en een focus te vinden. Dit mede dankzij waardevolle overleggen met bijzondere mededeelnemers en een deskundige coach. Een cadeautje!”
Door Silver Starters realiseer ik me dat ik me in eerste instantie vooral moet focussen op het probleem van de klant en niet op mijn oplossing!”.

Leyden Academy en Aegon
Leyden Academy on Vitality and Ageing is een kennisinstituut dat de missie heeft de kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren door kansen te scheppen voor een vitaal en betekenisvol leven, hecht verbonden binnen de gemeenschap
Aegon N.V. heeft als missie haar klanten in staat te stellen om zelf bewuste keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Daarnaast ondersteunt Aegon verschillende initiatieven die onder andere bijdragen aan het welzijn en de vitaliteit van ouderen.

.

Artikel links