Slaapproblemen verhogen risico hartaanval

Gezondheid > Gezondheid

(563 artikelen)

BAARN – Mensen met slaapproblemen hebben een grotere kans op het krijgen van een hartaanval. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een hartaanval bij mensen met insomnia 27 tot 45 procent hoger was dan bij mensen zonder slaapproblemen.

Mensen die gedurende een maand bijna dagelijks problemen hadden om in slaap te vallen, hebben met een 45 procent hoger risico op een hartaanval. Problemen om in slaap te blijven gedurende de laatste maand verhoogden de kans met 30 procent. Tot slot hadden mensen die al meer dan een week met een vermoeid gevoel wakker werden een 27 procent hoger risico op een hartaanval.

Bespreken
“Slaapproblemen komen vaak voor en zijn over het algemeen goed te behandelen.”, stelt hoofdonderzoeker Lars Erik Laugsand van de Norwegian University of Science and Technology. “Het is dus belangrijk dat mensen zich bewust zijn van het verband tussen slaapproblemen en een hartaanval. Als ze symptomen van insomnia bij zichzelf herkennen, moeten ze met hun arts gaan praten.”

Onderzoek
De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek onder 52.610 volwassenen. Deze volwassen hebben vijftien jaar geleden een vragenlijst ingevuld over hun slaapgedrag. In de elf jaar daarna kregen 2.368 mensen een hartaanval. Waardoor het verband veroorzaak wordt is onduidelijk. Dat zal vervolgonderzoek uit moeten wijzen.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.