Slachtofferhulp Nederland wil meer verkeersslachtoffers helpen

Slachtofferhulp Nederland wil meer verkeersslachtoffers helpen. Uit onderzoek blijkt dat nog niet alle verkeersslachtoffers weten dat zij op de hulp van Slachtofferhulp Nederland kunnen rekenen

Mensen bagatelliseren een verkeersongeval vaak; ‘Het is niet zo erg’, ‘Het had een ander ook kunnen overkomen’. Juist door dit soort gedachten zoeken slachtoffers geen hulp en komt de klap soms pas weken of maanden later.

Campagne


Daarom lanceert de stichting deze week de campagne ‘Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer’. In de campagnevideo doen echte verkeersslachtoffers daarom hun verhaal en sporen zij anderen aan om hulp te zoeken.

Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer
Zondag 17 november is het ‘Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers’, een dag waarop wordt stilgestaan bij dodelijke verkeersslachtoffers. Behalve dodelijke slachtoffers, vallen er jaarlijks ook zo’n 20.000 ernstig gewonden in het verkeer. Slachtofferhulp Nederland wil men er op attenderen dat alle mensen die in het verkeer iets overkomt gebruik kan maken van hulp, hoe klein of groot het leed en de schade ook zijn. “Wanneer je het aantal verkeersongevallen dat jaarlijks plaatsvindt* vergelijkt met het aantal mensen dat contact met ons opneemt, zien we een groot gat,” aldus bestuursvoorzitter Rosa Jansen. “Uit gesprekken die wij gevoerd hebben met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp.”

Hulp na een verkeersongeval
“Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning maar kunnen onze medewerkers ook helpen bij praktische zaken zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties΅, aldus Jansen. Ook blijkt in de dagelijkse praktijk dat slachtoffers het prettig vinden om hun verhaal te delen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Daarom is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een (online) lotgenotengroep. Op de website van Slachtofferhulp Nederland krijgen verkeersslachtoffers direct hulp op maat.

Over Slachtofferhulp Nederland
Elk slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp verdient de beste hulp. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 215.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Wij bieden emotionele hulp, begeleiden in het strafproces en helpen bij het aanvragen van schadevergoeding.


Artikel links