Sloterproms 2011 Flitsend theaterspektakel van jong talent

Lifestyle > Lezen & muziek

(796 artikelen)

Hoe breng je mensen uit een multiculturele samenleving bijeen? Met muziek, meent de organisatie van Sloterproms. Naar het voorbeeld van the Night of the Proms vond op 17 en 18 november de eerste editie van Sloterproms plaats. In een uniek concert verrasten 250 musici uit Amsterdam Osdorp het publiek met de muzikale rijkdom van Nieuw-West.

Ietwat gedurfd begon de avond met een leeg podium. Vooraan zat Roos Dros stil en bescheiden in een vuurrode jurk mooi te zijn. Al snel kreeg ze gezelschap van een man in een wit pak. In zijn handen droeg hij een speeldoosje. Het zachte ‘geklingelklangel’ opende Sloterproms 2011.

Oosterse klanken
Het Amsterdams-Turks Muziekkoor nam plaats op het podium. Met hun Oosterse klanken vulde dit bonte gezelschap de zaal. Hun muziek vormde de entree naar een avond vol vaart met musici uit de verschillende culturen van Amsterdam Osdorp.

Fijn snarenspel van violen wisselde af met getokkel van gitaren, tromgeroffel met fluitspel. Mediterraan met Klezmer, Turks met Balkan, pop met jazz en klassiek.

Op de maat van het ritme klapten de mensen in de zaal mee. Het werd één groot feest

Rap
Vanaf het mengpaneel ondersteunde de Portugese discjockey Rocky Marsiano enkele koren. Rockey, de eerste rapper van Portugal maakt al ruim 20 jaar muziek. Van hiphop tot rap, maar ook veel instrumentaal en elektronische muziek.

Stemkunstenaar Yinske Silva bracht met haar prachtig melodieuze stem en bruisende performance de zaal in vervoering.

Salonorkest
Na een salonorkest en accordeonisten klonk daar opeens de stem van Roos. Op ontroerende wijze zong ze het prachtige lied Memory, ooit gezongen door Barbara Streisand. Overtuigend klonken de woorden:

Daylight, I must wait for the sunrise,

I must think of a new life,

when the dawn comes,

tonight will be a memory too,

and a new day will begin.’

Vreemd land
Een nieuw leven beginnen in een vreemd land. Voor die opgave stonden veel van de 250 musici. Komende uit verschillende culturen vormden ze samen een show vol harmonie en saamhorigheid. Muziek verbroedert.

Toch blijft Osdorp vooral ook Amsterdam. De warme baritonklanken van de solisten brachten de sfeer er goed in. Uit volle borst zong de zaal mee met evergreens als Geef mij maar Amsterdam en Aan de Amsterdamse grachten.

Ook ontbrak niet het ooi voor tante Leen geschreven lied:

‘wat ben je toch veranderd in die jaren, mijn mooie Amstelstad.

Je bent niet meer als toen we kinderen waren, mijn oude Amstelstad.’

Together New West
Een gezamenlijk slotoptreden van alle 250 musici sloot dit enorme theaterspektakel af met together New West. .

together we will go our way

together we will leave someday

your hands in my hands

together we will make our plans

together we are friends

goodbye’

Fantastische avond
Niet alleen het publiek maar ook de deelnemers noemden het een fantastische avond. Roos noemde deze eerste editie van Sloterproms ‘superleuk. Het was een heel muzikale en vrolijke avond. Mensen vinden het gewoon leuk om muziek te maken voor een grote zaal.

Het was heel fijn, dat dit kon gebeuren. Wel vraagt het een enorme organisatie. We hebben er met zijn allen zo’n half jaar aan gewerkt om Sloterproms te realiseren.’

Yinske Silva
Yinske Silva, die uitblonk door haar mooie stem en performance, noemde Sloterproms een goed initiatief. ‘Vanuit de muziek ontmoet je verschillende mensen in verschillende contexten. De samenwerking is als een kruisbestuiving. Je praat met iedereen en leer zo elkaar kennen. Het is zo spontaan. Het komt uit het hart van de mensen. Ze laten zien: dit zijn wij. en dat gaan we doen.’

Samenleven
Muziek verbroedert, vindt ook Achmet Canga van het Amsterdams – Turks muziekkoor. ‘Wij leven in Nederland naast elkaar, maar wij moeten samenleven. Alles samen doen vanuit wederzijds respect.’

Voor disckjockey Rocky Marsiano was het een nieuwe ervaring om iets met koren te doen. Of hij daarvoor ooit leerde? ‘Het gaat om het gevoel. Niet om de opleiding. Ik ben blij, dat ik vandaag optrad met veel mensen uit de buurt. Het ligt in de bedoeling om elk jaar Sloterproms te organiseren. Misschien is het ook mogelijk om elke vier maanden samen iets te doen. Maar dan wel kleiner en meer relaxt.’

Op naar Sloterproms 2012!

Zie ook: www.meervaart.nlDit artikel doorsturen
Geplaatst door MarianneVisservanKlaarwat
03 oktober 2011 15:52
33 keer bekeken.