Smaakvol wandelen in vestingstad Weesp

Café 't Helletje
Café ‘t Helletje

Smaakvol wandelen dat doe je in Weesp. Een bier & jeneverwandeling neemt je mee door de rijke drankhistorie van deze vestingstad met zijn 200 monumenten. Een expositie in Museum Weesp vertelt het verhaal van de chocoladefabrikant van Houten. En ijsmaker Nelis behoort tot de beste ijssalons van Nederland.

Weesp
Weesp

Bier & jeneverwandeling Weesp
Ruim de helft van de burgers van Weesp werkte in de 17e eeuw voor de drankindustrie. Op haar hoogtepunt maakten zo’n 30 stokerijen dagelijks zo’n 26.000 liter jenever. Daarnaast telde de vestingstad 23 brouwerijen.
Totdat de Vereenigde Oostindische Compagnie in 1789 failliet ging. Daarmee stortte de handel in. Nu komt de historie tot leven tijdens de bier- en jeneverwandeling. Deze begint en is verkrijgbaar bij Brouwerij Wispe en stokerij Anker Weesp. Beiden zijn gevestigd in de Laurentiuskerk (1876) aan de Herengracht nummer 16.

Brouwerij Wispe en stokerij Anker Weesp
Voor de bouw van de kerk bevond zich hier de jeneverstokerij van Jean d’Arrest. Nu geniet je hier van ter plekke gebrouwen speciaalbieren, jenevers en likeuren. Maar ook zonder dat is het een feest om in het Grand Café te zijn. Je kunt er trouwens ook heerlijk eten.
Indrukwekkende zijn de koperen brouwketels boven de bar met zijn tapkranen. Andere eyecatchers zijn de metalen cilindrische ketels. Verder het glas aan plafond en wand wat mooi overeenkomt met de glas-in loodramen van de Laurentiuskerk. Ook de Art Deco- en Amsterdamse stijl vormen hier een mooie combinatie.

‘t Helletje

De tweede stop van de bier-en jeneverwandeling Weesp is ’t Helletje. Dit is het oudste café van de stad. Het heeft een mooi terras aan de Vecht en binnen is het gezellig.
Vroeger bevond zich hier de jeneverstokerij ’t Helletje. Als schepen onder volle zeil de bocht maakten werd het bloedlink. Opeens kreeg je dan de wind van voren. Vandaar de naam ’t Helletje.

Brouwerij de Leeuw

Even lijkt het erop alsof Brouwerij Wispe te maken heeft met een geduchte concurrent. Schuin tegenover de Laurentiuskerk bevindt zich een enorm pand van brouwerij De Leeuw.

Dat de zaken toch anders liggen blijkt uit de folder van bier- en jeneverwandeling Weesp. De in 1863 opgerichte brouwerij sloot in 1920 als laatste haar poorten. Op de gevel van het pand zie je nog een oude reclametekst.

Stadhuis

Al wandelende door de met drankhistorie beladen binnenstad kom je bij het Stadhuis. Deze achtste stop van de wandeling werd gebouw tussen 1772 en 1776. Het dankt zijn bestaan aan de accijnzen geheven op bier en jenever. Nu huist hier Museum Weesp. Ze toont onder meer een rijke collectie Weesper porselein.
De rijkste bierbrouwers en jeneverstokers zaten in het stadsbestuur. Hun portretten zie je in de burgemeesterskamer. Aan hun rode neuzen te zien lusten ze zelf ook van een goede slok.

Expositie van chocolademaker Van Houten

Museum Weesp toont t/m 29 mei 2022 een expositie over Van Houten. Bonbondozen en kleurrijke affiches vertellen het succesverhaal van deze Weesper chocoladefabrikant.
Dankzij baanbrekende reclame en vooral goede kwaliteit maakten ze wereldfaam. Zelfs het komisch duo Stan Laurel & Olivier Hardy maakten promotie voor Van Houten.
Indrukwekkend is een borstbeeld van Coenraad Johannes van Houten (1801-1887). Hij vond een methode om van cacao zowel boter als poeder te maken. Verder zorgde hij goed voor zijn werknemers.
Van de drieduizend burgers die Weesp in 1850 telde werkten er duizend bij Van Houten. Hun werkgever regelde voor hen huisvesting. Verder kregen ze een goed loon en gratis geneeskundige hulp en medicijnen.

Slijkstraat

Na het stadhuis is de Slijkstraat de elfde stop van de bier & jeneverwandeling Weesp. Ze dankt haar naam aan de varkens die vroeger los door de vestingstad liepen. Hun voer bestond uit de reststoffen van stooksels en brouwsels. Dat bleef niet zonder gevolgen. Vandaar dat de hoofdstraat de naam Slijkstraat kreeg.
Via Smal Weesp wandel je terug naar Brouwerij Wispe. Smal Weesp maakte deel uit van de drukke scheepsvaartroute tussen Amsterdam, Utrecht en de Duitse Rijnsteden. Aan de overkant bevindt zich Theater City of Wesopa. Dit was vroeger een jeneverpakhuis. In 2022 viert het als theater zijn 30e verjaardag.

Nelis’ijssalon
In de Slijkstraat bevindt zich Nelis’ijssalon. Hij behoort tot de beste ijsmakers van Nederland. Voor haar smaak en creaties won ze al veel prijzen. Ook serveren ze suikervrij ijs.

Brouwerij de Leeuw
Brouwerij de Leeuw

Slijkstraat Weesp
Slijkstraat Weesp

Museum Weesp
Museum Weesp

Brouwerij Wispe
Brouwerij Wispe

Artikel links