Smartengeld na ongeluk in zwembad van Tilburg

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Eén voor één kwamen de kinderen in januari 2018 hevig ontdaan, huilend en bebloed uit de glijbaanbuis van zwembad Stappegoor in Tilburg. Iemand vóór hen had er een ronde plaat met scherpe randen in achtergelaten. Letselschadebureau JBL&G vocht bijna drie jaar voor de slachtoffertjes. Eén van hen ontving deze maand ruim 4.000 euro schadevergoeding, waarvan de helft als smartengeld voor de doorstane schrik, pijn en ellende.

Jongvolwassene met verstandelijke beperking
Het gemeentelijke zwembad zelf heeft het altijd stilgehouden, maar in de zaak die JBL&G namens enkele slachtoffers voerde, bleek het te gaan om een streek van een jongvolwassene met een verstandelijke beperking. Hij zwom er onder begeleiding regelmatig met mede-cliënten van een zorginstelling. De bewuste plaat wordt normaal gebruikt om de glijbaan af te sluiten na sluitingstijd. De jongen had de plaat ongezien mee naar boven genomen, waarna die waarschijnlijk in de buis klem is komen te zitten. De zwemmers na hem verwondden zich in de pikdonkere glijbaan allemaal aan de scherpe randen van de plaat, en kwamen bebloed en geschrokken in het water terecht. Aanwezige ouders hebben hen opgevangen, waarna de glijbaan meteen werd gesloten.

Aansprakelijkheid erkend
Na een toedrachtsonderzoek in het zwembad en het bestuderen van de camerabeelden door expertisebureau Cordaet, is de aansprakelijkheid voor het gebeuren in 2018 erkend, aldus JBL&G. Er waren begeleiders mee, maar die zijn in het toezichthouden duidelijk tekortgeschoten, volgens het kantoor. Er was geen toezicht bovenaan de glijbaan op het moment van het ongeluk.

Gewond geraakte jongens
JBL&G behandelde de zaken van twee gewond geraakte jongens uit Tilburg, destijds 6 en 13 jaar oud. Zij waren wezen zwemmen met twee neefjes. Samen hadden ze kwetsuren uiteenlopend van een open lip, snijwonden in het gezicht en andere bloedende wonden, tot kneuzingen van de rug, hoofdpijn en een bult op het hoofd ter grootte van een vuist, nog los van de enorme schrik en nadien de angst om weer naar het zwembad te gaan.

Schadevergoeding
De door verzekeraar AIG van het zwembad nu uitgekeerde schadevergoeding van ruim 4.000 euro is bedoeld voor het jongste slachtoffertje. In de andere zaak wordt nog gewacht op een afronding.

Bron: Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht