Spinnen in de windtunnel

Houston, commence count down...  10, 9, 8, 7, 6, 5, ...
bron: www.sarracenia.com
Houston, commence count down… 10, 9, 8, 7, 6, 5, …
bron: www.sarracenia.com

Onderzoekers hebben een nieuw modem ontwikkeld dat uitlegt hoe spinnen zichzelf naar een nieuw territorium kunnen laten vliegen of parachuteren door middel van één enkele zijdendraad – die soms lengtes bereikt van honderden kilometers.

Door een zijdendraad door de windstroom te laten grijpen, kunnen spinnen van gevaar ontsnappen of naar nieuwe gebieden parachuteren. Vaak reizen de spinnen maar enkele meters, maar sommige spinnen zijn ontdekt in de lucht honderden kilometer boven zee. Onderzoekers hebben ontdekt dat bij turbulente winden de zijdendraad van de spinnen zich vasthecht aan de miniatuur wervelwindjes in de windstroom, waardoor de spinnen veel verder kunnen komen.

Het team van Rothamsted Onderzoek realiseerde zich dat de twintig jaar oude modellen dit fenomeen – bekend als ballonvaren – niet adequaat verklaarde. Het zogenoemde Humphrey’s model maakte veronderstellingen dat de spinnenzijde stijf en recht was en dat de spinnen als balletjes eronder hingen. Het model kon niet verklaren waarom de spinnen zo’n grote afstanden konden overbruggen over water en de nieuw ontstane vulkanische eilanden konden koloniseren, daar waar nog nooit een schip geweest was.

Het nieuwe wiskundige Rothamsted model houdt rekening met de elasticiteit en flexibiliteit van de zijden sleepdraad van de ballonvarende spinnen – en als een sleepdraad gevangen wordt in turbulente wind, dan toont het model dat de draad heel erg kronkelig en verwrongen wordt, waardoor de spinnen niet meer de controle hebben over welke afstand ze reizen en zo over enorme afstanden worden gepropelleerd.

Spinnen zijn de toprovers in de insektenwereld en voorkomen dat boeren nòg meer pesticide moeten spuiten om hun gewassen te beschermen. De spinnen kunnen dit alleen als zij op tijd arriveren. Met de wiskundige modellen kan men onderzoeken welk effect menselijke activiteit heeft, zoals verbouwen van gewassen, op de verspreiding van spinnen.Spinnen worden tegenwoordig zelfs in windtunnels bekeken om te zien hoe zij met turbulente windstromen omgaan. Er zou bijvoorbeeld een limiet kunnen zijn aan de hoeveelheid zijde die een spin kan produceren binnen een bepaalde tijd, en dat kan ook de ballonvaart-afstand beïnvloeden.

Er is nog veel te leren…

Hagar Hagarson

Bron: www.sciencedaily.com