Spoorwegmuseum opent nieuwe modelbaan

Het spoorweguseum opent op vrijdag 11 maart om 13 uur een nieuwe modelbaan: het Amsterdam Centraal Station uit 1889.

Eeuwig zonde. Dat vonden de trouwe bezoekers van het Spoorwegmuseum het verdwijnen van de modelbaan tijdens de grote verbouwing in 2005. Maar ruim toen jaar later, is het dan toch zover: de komst van de nieuwe modelbaan.

Stationsgebouw Amsterdam
Het Spoorwegmusuem koos voor een oude oude maquette van het stationsgebouw van Amsterdam Centraal uit 1889.

Amsterdam Centraal Station 1889
Het Spoorwegmuseum koos voor een historische weergave van het Amsterdamse stationsgebied. De maquette werd in de jaren 80 gebouwd door studenten van de TU Delft ten behoeve van de verbouwing van Amsterdam CS.
Gekozen is voor een weergave van de situatie in 1889, het jaar van de opening van het nieuwe station dat op drie aangeplempte eilanden in het IJ werd aangelegd.
Het museum deed in de archieven uitgebreid onderzoek naar de situatie van destijds. De hele spoorse omgeving aan de westzijde van het huidige station is nagebouwd op de maquette.

MK Modelbouwstudio
Het project is uitgevoerd door MK modelbouwstudio. Bouwer Maykel Kastelijn heeft ieder onderdeel in detail gebouwd in zijn atelier in Berlicum. De complete stukken zijn daarna één voor één in het museum geplaatst.
Ook de modeltreinen zijn uniek en worden stuk voor stuk met de hand gebouwd. Deze modeltreinen worden digitaal aangestuurd. Voor het oog van de bezoeker is er een prachtige maquette te zien met rijdende modeltreinen in een historische omgeving van Amsterdam Centraal.

Modelbouwevenement On traXS!
De modelbaan van Het Spoorwegmuseum wordt geopend op de eerste dag van modelbouwevenement On traXS! Van 11 t/m 13 maart zijn de mooiste modelbanen van Europa te zien tussen de levensgrote treinen van Het Spoorwegmuseum. Fabrikanten en leveranciers, waaronder Märklin, Piko en Roco Fleischmann, tonen hun nieuwste producten.

On traXS! 11 t/m 13 maart 2016
Museum open: 10.00 – 17.00 uur.
Entree: €16,00 (inclusief museumbezoek, >4 jaar), Museumkaart gratis.
Online voorverkoop: €2,00 korting (alleen online, niet aan de kassa)


Opening Modelbaan Amsterdam CS 1889
Vrijdag 11 maart om 13.00 uur, Theaterzaal Spoorwegmuseum.
Artikel links