Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten als onderdeel van hun staatsbezoek aan Oostenrijk de wereldpremière van Van Gogh in Me in het Konzerthaus in Wenen. Hierin komen kunstwerken van Van Gogh en Klimt tot leven. De Tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt is vanaf 7 oktober 2022 te zien in het Van Gogh Museum
Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima in het Belvedere in Wenen. Veel bruiklenen die vanaf 7 oktober in de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt in het Van Gogh Museum te zien zijn komen uit het Belvedere. Foto: Peter Lechner.
De voorstelling ontstond mede naar aanleiding van de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt, die vanaf 7 oktober 2022 in het Van Gogh Museum is te zien.
Iconische topstukken van over de hele wereld
Nooit eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het werk van Klimt te bewonderen, met iconische topstukken van over de hele wereld.
Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum: ‘Het was een voorrecht om mij samen met het koninklijk paar in Wenen onder te dompelen in de wereld van Gustav Klimt. Wij kijken er enorm naar uit een deel van dit erfgoed in oktober naar Amsterdam te halen en te delen met onze bezoekers.’
Nederlands Kamerkoor: wereldpremiere van Van Gogh in me
Op dinsdag 28 juni trad het Nederlands Kamerkoor op in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, de Oostenrijkse president en o.a. Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum. Onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra bracht het Nederlands Kamerkoor de voorstelling Van Gogh in Me in wereldpremière.
In deze immersieve reis door het Europa komen kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven op muziek van hun tijdgenoten. De Italiaanse studio fuse* ontwikkelde hiervoor speciale algoritmes die de werken van Van Gogh en Klimt live laten reageren op de muziek en emoties van musici en publiek. Van Gogh in Me gaat vanaf 11 november 2022 op tournee door Nederland.
Badend in het goud
Gustav Klimt (1862 – 1918) is wereldberoemd vanwege zijn schilderijen met goud en decoratieve ornamenten, zijn universele symboliek en zijn afbeeldingen van sterke vrouwen. Maar waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? De tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt biedt de bezoeker de unieke kans om het werk van Klimt te midden van zijn talrijke inspiratiebronnen te zien. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de turbulente tijd waarin Klimt leefde en toont het verloop van zijn duizelingwekkende carrière. Ook de verhalen achter en de personen óp de schilderijen spelen een rol.
Iconische werken
Iconische werken van over de hele wereld – die vanwege hun populariteit amper worden uitgeleend – zijn in de tentoonstelling te zien. In Judith (1901) brengt Klimt de Bijbelse Judith naar zijn eigen tijd, sensueel en badend in het goud.
Het gedurfde De bruid – dat nog onvoltooid op de ezel stond toen Klimt in 1918 stierf – is te bewonderen, evenals het beroemde portret van zijn geliefde muze Emilie Flöge. Ronduit spectaculair is het schilderij Waterslangen II, dat voor het eerst sinds de jaren zestig van de vorige eeuw weer in het openbaar is te zien.
Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse… is te zien in het Van Gogh Museum van 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023. Hierna reist de tentoonstelling naar Belvedere in Wenen.
Het beroemde schilderij Judith (Gustav Klimt, olieverf en bladgoud op doek, 84 x 42 cm, 1901, Belvedere Wenen) is een van de vele bruiklenen die vanaf 7 oktober te zien zijn in de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt.