Stelling vdd het elektronisch patintendossier EPD is onveilig

Er is veel omtrent het (EPD) te doen. Beveiligingsspecialisten waarschuwen voor de gevaren van een dergelijk systeem. Te veel personen krijgen toegang tot bestanden en de beveiliging heeft tot nu toe nogal te wensen overgelaten. Met vandaag als klap op de vuurpijl deze kop in het nieuws ‘Amerika heeft mogelijk toegang tot Nederlands EPD)

De stelling van de dag

Het het elektronisch patiëntendossier is onveilig – reageer
elektronisch pati?ntendossier is onveilig

elektronisch pati?ntendossier is onveilig

Patriot Act

Het Amerikaanse bedrijf CSC bouwt het systeem voor de Nederlandse overheid maar valt volgens Amerikaans recht waarschijnlijk onder de Patriot Act. Theoretisch kan de Amerikaanse overheid onder de noemer van terrorismebestrijding alle Nederlandse gegevens opeisen.

Wilna gaat voor een 8!?!
Wilna Wind directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie heeft afgelopen week in een debat bij de Wereld Draait Door de huidige veiligheid van het systeem een 4 gegeven. En als we in 2013 starten is het een 8. Het is verbijsterend dat dit systeem operationeel wordt en dat er genoegen met een 8 wordt genomen. Het gaat over privacygevoelige informatie van op termijn mogelijk miljoenen mensen, alleen een 9.9 kan legitieme doelstelling worden gehanteerd.

Het stuur ontbreekt
Arjan Dasselaar vergelijkt het EPD in de Volkskrant met “We krijgen zo een EPD dat vanuit patiëntenperspectief nog het meest lijkt op een op afstand bestuurde auto waarvan de ramen geblindeerd zijn en waarin het stuur ontbreekt.”