Stemmen per brief loopt spaak

Een derde van de zeventigplussers, dus zo’n 800.000 mensen, gaat dit keer vanwege corona per brief stemmen. Volgens de minister hebben 400.000 mensen dat inmiddels gedaan. Tot u toe hebben zo’n 10.000 mensen niet de retourenvelop, maar de envelop voor het stembiljet op de post gedaan. De ANBO maakt zich grote zorgen.

ANBO roept de ministen op om vandaag nog de landelijke televisie op te zoeken. Dit om uit te leggen dat foutstemmers opnieuw hun stem kunnen uitbrengen.

Verzonden zonder stembiljet
Sommige retourenveloppen zijn zo dun dat er waarschijnlijk geen stembiljet in zit. Verder kunnen mensen per ongeluk hun stempas samen met het stembiljet in de envelop voor het stembiljet doen.
In al deze gevallen is de stem ongeldig. Dat zal straks bij de verdeling van de restzetels tot grote commotie leiden; ook kunnen partijen de geldigheid van de verkiezingen in twijfel trekken. En elke ongeldige stem is er natuurlijk één te veel.

Opnieuw stemmen
ANBO roept minister Ollongren op om vandaag nog de landelijke televisie op te zoeken om senioren erop te wijzen dat zij opnieuw kunnen stemmen. Want als mensen denken een fout te hebben gemaakt met het verzenden van de briefstem, kunnen zij nog tot morgen 17 uur een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente en opnieuw hun stem uitbrengen. Maar niemand weet dat.

Te laat opsturen
Overigens bestaat ook het risico dat mensen hun stem te laat opsturen. De verkiezingen zijn pas volgende week woensdag, maar mensen moeten het voor morgen (vrijdag 12 maart) 17.00 uur op de post doen. Zo’n 400.000 senioren moeten dat dus nog doen en hebben wellicht de post laat ontvangen of laten het nog even liggen vanuit de gedachte dat de verkiezingen pas volgende week woensdag zijn. Op de landelijke televisie kan de minister vandaag de senioren ook hierop wijzen.

Verder staat niet op alle retourenveloppen het correcte adres, maar die brieven worden doorgestuurd naar de juiste gemeente.

Artikel links