Steun van vriendinnen onnodig bij afvallen

Gezondheid > Gezondheid

(548 artikelen)

BAARN – De helft van de vrouwen met overgewicht is extra gemotiveerd om af te vallen wanneer zij kijkt naar een vriendin met overgewicht. Steun hoeven vrouwen niet van vriendinnen. Dat willen ze liever van hun partner of mede-afvallers.

Dit blijkt uit een enquête van voedingsdeskundige Anne de Graaf van Valtaf.nl.

Van de 340 ondervraagde vrouwen heeft 67 procent overgewicht. Zij hebben allemaal een of meer te zware vriendinnen. 40 procent van hen maakt zich zorgen over de gezondheid van vriendinnen met overgewicht, maar spreekt dat niet naar hen uit. Tegelijkertijd vinden evenveel vrouwen het fijn dat vriendinnen dikker zijn; dan lijken ze zelf slanker.

Vriendinnen staan erom bekend dat ze elkaar steunen in pittige tijden. Bij het afvallen is dat niet nodig. Dan willen vrouwen steun van hun partner en (online) mede-afvallers.

Schaamte en kritiek
De helft van de vrouwen met overgewicht schaamt zich nooit voor haar dikke vriendin. Opvallend is dat de meerderheid van de 20 procent die zich wel schaamt juist zelf overgewicht heeft. Vrouwen met overgewicht blijken bovendien ‘harder’ te zijn voor anderen met overgewicht. Driekwart van hen heeft wel eens iemand met overgewicht nagestaard, uitgelachen of bekritiseerd. Slechts 15 procent van de mensen met een gezond gewicht geeft datzelfde antwoord.

Overgewicht lelijker bij jezelf
Alle ondervraagden gunnen hun vriendinnen een gezond gewicht. 10 procent gaf echter aan: ‘mits ik zelf ook een gezond gewicht heb.’ Vrijwel alle respondenten vinden overgewicht lelijk. Een derde van de vrouwen vindt overgewicht bij zichzelf lelijker dan bij anderen. Daarbij is de helft van de ondervraagden jaloers op mensen die lekker in hun vel zitten ondanks dat ze overgewicht hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.