Stokloos-lopen

Magazine  »  Gezondheid (598 artikelen)  »  Nordic walking (13 artikelen)


Het Nordic Walking, ofwel ‘stoklopen’ heeft Nederland in zijn greep. Op de plaats waar ik woon, tegenover mijn woonkamer, zie ik dagelijks groepen mensen zich verzamelen om onder ‘deskundige’ leiding te gaan ‘stoklopen’.
Wat beweegt deze mensen om enthousiast kniebuigingen en  zwaaiende bewegingen met de armen te maken, ronddraaiende heupen en knikkende bewegingen met het lijf te doen?
Waarom gaan deze mensen niet lekker ontspannen wandelen met nonchalant bewegende armen, vrij bewegende handen envoetstappen, die niet afgestemd hoeven te zijn op het neerzetten van twee stokken?Nordic Walking is een hype, een bevlieging, maar één, die vele mensen ertoe aanzet om weer eens extra in beweging te komen.
Dit is een goede gedachte, vooral als het om de vele jongere mensen gaat, die hieraan meedoen. Geen uren trainen in een fitness-instituut, maar lekker in de buitenlucht een pittige wandeling maken.
Tot zover kunnen die ‘stokken’ veel goed bewerkstelligen. De vraag is alleen, omdat het in feite een hype is, hoe lang gaat de jongere man of vrouw op deze manier de natuur in? Gaat de ‘Nordic Walker’ ook lopen wanneer de weersomstandigheden wat gematigder worden?
Wanneer ‘stokken’niet bij de hand zijn, gaat men dan wél lopen?
Ik hoop van harte, dat onze “Volksgezondheid’ iets merkt van dit “Nordic Walking”, het gezonde stoklopen in de natuur. Ik vrees wchter, dat de meeste wandelaars die ik straks weer hier het strand of de duinen in zie gaan 50plussers zullen zijn zonder stokken. Overigens niets mis mee, ik sluit mij graag bij ze aan!