Stuur aan op veilig autorijden

Magazine  »  Actualiteiten (702 artikelen)  »  Auto’s & motoren (81 artikelen)

Ook al is het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren afgenomen, in 2010 overleden toch nog 640 mensen als gevolg van een verkeersongeval. Dat zijn twee grote vliegtuigen vol! 30 daarvan zijn motorrijders. Dat is een bus vol!

senioren

advertorial  

Win nu 1 van de 5 Citytrips naar Praag!
Test als eerste Nederlander de ŠKODA Citigo tijdens een geheel verzorgde reis naar Praag.
Bekijk de actie online

Deze kille cijfers betekenen dat er dagelijks twee mensen nooit meer thuiskomen. Daarnaast belanden er elke dag bijna vijftig mensen in het ziekenhuis als gevolg van een verkeersongeval.

Dat het aantal doden daalde komt ondermeer doordat doktoren steeds beter in staat zijn om mensen in leven te houden. Ook speelt tijd een belangrijke rol bij een ongeval. In het ‘Gouden Uur‘, kan adequate hulpverlening door professionals, maar ook omstanders, letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Natuurlijk helpt het al als iedereen zich aan de verkeersregels houdt, op snelheid let en autogordels draagt. Maar veilig autorijden is meer. Het is een heleboel dingen tegelijk. Daarom negen tips die kunnen bijdragen om de statistieken positief te beïnvloeden!

1. Fris uw verkeerskennis op.
Geregeld vervallen of wijzigen er verkeersregels en –borden en komen er nieuwe bij. Volg een opfriscursus om weer helemaal op de hoogte te zijn.

2. Ga uitgerust en in goede conditie van huis.
Dat u in het verkeer geen drugs en liever ook geen alcohol moet gebruiken is bekend. Maar wees ook attent op medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit staat aangegeven op het doosje!

3. Rijd in een auto die volledig in orde is: functionerende remmen, schone voorruit en banden met genoeg profiel en bandenspanning.
De bandenspanning is niet alleen van invloed op het brandstofgebruik, maar ook op het weg- en remgedrag van de auto. Dat geldt nog eens extra bij slechte weersomstandigheden. Maak er een routine van om elke drie maanden te controleren of de bandenspanning nog in orde is. In de deurstijl van de auto of in het onderhoudsboekje staat de juiste bandenspanning vermeld. Komt u daar niet uit? Vraag het uw garage. En denk ook eens aan winterbanden tijdens het winterseizoen.4. Zorg voor een zonnebril (op sterkte), een reservebril en hulpmiddelen die handig, en soms zelfs levensreddend kunnen zijn bij pech of een ongeval.
4Denk aan bijvoorbeeld een veiligheidshesje, een verbanddoos, brandblusser en veiligheidshamer. Dergelijke zaken zijn in Nederland niet verplicht, maar in veel andere landen wel. Ook praktisch bij pech zijn een deken en een paraplu.

5. Probeer bij pech juist niet op de vluchtstrook te blijven maar rijdt, als dat even kan, naar een parkeerplaats of andere uitwijkmogelijkheid.
Kan uw voertuig niet van vluchtstrook of pechplaats weg? Ga dan zo snel mogelijk met alle inzittenden achter de vangrail staan! Vergeet ook eventuele huisdieren niet.

Bij een pech- of ongeval worden rijbanen afgekruist met een rood kruis in de portalen boven de weg. Ga daar niet rijden, ook niet eventjes, want dat rode kruis is er niet voor niets.

6. Gebruik navigatieapparatuur.
Dit scheelt stress met het zoeken van de route of locatie. Vermijdt, als dat kan, routes door woonwijken en langs winkels en scholen. Stel de apparatuur in voor u van huis gaat om afleiding tijdens het rijden te voorkomen.

7. Bel niet in de auto, liefst ook niet handsfree.
7Uit onderzoek van SWOV blijkt dat 30 tot 35 mensen jaarlijks overlijden in het verkeer als rechtstreeks gevolg van bellen in de auto. Daarbij maakt het niet uit of men de telefoon in de hand heeft of handsfree belt. En wie denkt dat de meeste ongevallen gebeuren tijdens het bellen heeft het mis. De momenten voor of na het plegen van een telefoontje blijken gevaarlijk. Vooraf vanwege de mogelijke voorbereiding of omdat wellicht een telefoonnummer opgezocht moet worden en men net een cruciale seconde wordt afgeleid. Na het gesprek omdat men of mogelijk nog iets wil noteren, of nog denkt aan wat besproken is.

8. Trek uw eigen plan op de weg.
Ongelukken kunnen ontstaan doordat mensen met aantal auto’s achter elkaar aanrijden op weg naar bijvoorbeeld een wedstrijd of bijeenkomst. De voorste automobilist wordt afgeleid omdat hij in de gaten wil houden of mensen nog volgen. Voor de achterste is het lastig bij te houden en dit kan zorgen voor afleiding omdat dezze vooral bezig is om bij de groep te blijven. Suggestie: gebruik een navigatiesysteem.

9. Rijd defensief. Kijk ver vooruit en houd rekening met de fouten van anderen.
Menselijk falen is verantwoordelijk voor 90 procent van alle ongevallen. Bedenk dat iedereen fouten kan maken en verwacht het onverwachte. Houd ook rekening met kwetsbare groepen: fietsers, voetgangers, ouderen, kinderen.

Laat u ook niet opjagen en houd voldoende afstand. Bumperkleven is een van de belangrijkste ergernissen op de weg, net als onnodig links rijden. Ga dus na het inhalen weer op tijd naar rechts.

Wist u dat: Verkeersongevallen en verkeersonveiligheid 33 miljoen euro per dag kosten! Een ongelofelijk bedrag. Denk aan schade, voertuigen, infrastructuur en vooral de kosten van zorg die mensen nodig hebben. De verzekering mag dan de materiële zaken vergoeden, een mensenleven is simpelweg met geen goud te betalen.

Bron: Veilig Verkeer Nederland

Alle artikelen over dit thema