T Veluws Zandsculpturenfestijn richt schijnwerper op 2e Wereldoorlog

Zandsculpturen in opbouw
Zandsculpturen in opbouw

Ondanks de beperkende corona-maatregelen maakten zandkunstenaars de mooiste creaties. Adembenemende kunstwerken zoals we gewend zijn van ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn. Daarvan gaan we zeker weer genieten, zodra de overheid dit toestaat, Dus wellicht volgende week al.

Zandsculpturen in opbouw
Zandsculpturen in opbouw

Inmiddels zijn de kunstenaars buiten begonnen met het vormgeven van indrukwekkende en soms enorme bouwwerken. Alle zandsculpturen staan, net als afgelopen jaar, in het teken van ‘75 Jaar Bevrijding’. Maar hoe komt zo’n kunstwerk van zand nu eigenlijk tot stand? Welke gereedschappen gebruiken de carvers, hoe gaan ze te werk en welk zand is het meest geschikt?

Stampen maar!

De carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn hebben maar liefst 2.500 ton zand verwerkt. Dat staat gelijk aan 80 vrachtwagens! Gaan we nog een stapje verder, dan hebben we het over 26.575 kruiwagens of 195.750 emmers gevuld met zand. Al dat zand wordt in houten mallen geschept en daarna vakkundig met water aangestampt. Heel belangrijk, want als de kunstenaars er mee aan de slag gaan, moet het blok zand zo massief mogelijk zijn. De kunstenaars beginnen van bovenaf, alvorens ze een schets hebben gemaakt van wat uiteindelijk het bekroonde (3D) resultaat moet worden. Overigens kunnen er verschillende houten mallen op elkaar worden gestapeld, dus een bouwwerk kan zo maar zo’n vier à vijf meter hoog worden. Je moet als kunstenaar dus geen hoogtevrees hebben…

Van groot tot klein

Op het terrein van ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn zijn zowel binnen als buiten heel veel zandsculpturen te bewonderen, van groot tot klein. Groot is bijvoorbeeld het bouwwerk waarin de aanval op Pearl Harbor is uitgebeeld (maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog!) Klein zijn de honderden, handgemaakte miniaturen die je kunt zien in de expositieruimte. De zandkunstenaars hebben 7 diorama’s ofwel ‘kijkkasten’ gemaakt waarin allerlei situaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog driedimensionaal worden uitgebeeld. Van gebouwen en straten van zand tot figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan, alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5. Eén ding is zeker, je blijft kijken en ontdekt steeds weer wat nieuws!

Je kunt het zo gek niet bedenken…

Het zand waarmee wordt gewerkt, komt uit de Maas. Niet voor niets, want rivierzand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand dat een ronde korrel heeft. Met rivierzand kun je dus beter ‘stapelen’. Overigens wordt het zand na het evenement hergebruikt. De carvers gebruiken volgend jaar dus weer hetzelfde zand, met een kleine aanvulling. De kunstenaars werken echt met van alles wat voorhanden is om mee te snijden en te beeldhouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Naast een schep en paletmesjes gebruiken ze bijvoorbeeld ook vorken, lepels, uienschillers, rietjes en zelfs creditcards. Uiteraard wisselen ze onderling tips uit, maar iedere bouwer heeft zo z’n favoriete gereedschap. De organisatie van het evenement verwacht overigens dat, zodra het park open mag, er nog gewerkt wordt aan een aantal zandsculpturen. Leuk, want op deze manier kunnen bezoekers de kunstenaars ‘live’ aan het werk zien en allerlei vragen stellen.

Slecht weer, geen probleem

Is een zandsculptuur af, dan kan het heel lang blijven staan, wel maanden zonder dat er beschadigingen optreden. Binnen nog langer uiteraard omdat je dan niet afhankelijk bent van de weersinvloeden. Maar daar hebben de carvers iets op gevonden. Als een bouwwerk klaar is, spuiten ze er een dunne vernislaag over. Op deze manier is het beeld perfect bestand tegen regen en nieuwsgierige vogels. Verder bestaat een zandbeeld helemaal uit zand, zonder enige toevoegingen. Treedt er toch een beschadiging op? Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is er altijd iemand aanwezig die ter plekke het één en ander kan repareren. De meeste beschadigingen komen echter nog altijd door bezoekers die met hun handen kijken. Bijvoorbeeld even checken met een paraplu of het beeld wel echt van zand is… Uiteraard is het park fantastisch aangekleed met bloemen en planten zodat alle zandsculpturen nog beter tot hun recht komen!

Prijs & openingstijden

Onlangs is het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn door ANWB-leden nog verkozen tot het op één na leukste uitje van Gelderland. Dus… laat je verrassen en beleef een leuk dagje weg! Het park is, zodra de overheid het weer toelaat, tot en met eind oktober 2021 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot en met 17.30 uur geopend. Op zondag is het park gesloten. Zoals verwacht wordt er opnieuw gewerkt met een tijdslot. Op deze manier wordt het toegestane maximaal aantal bezoekers per uur gegarandeerd en houden we samen met jou grip op de situatie! De verkoop van online tickets vindt uitsluitend plaats via www.zandsculpturen.nl.

De toegangsprijzen bedragen:

– 0 t/m 5 jaar: gratis

– 6 t/m 12 jaar: € 5,00

– 13 jaar en ouder: € 10,00

Veluws Zandsculpturenfestijn D-day
Veluws Zandsculpturenfestijn D-day

Artikel links