”Tangier: een mediterraan knooppunt van alle kanten bekeken’’. Zo heet de publicatie van de Stichting Amsterdams Andalusisch Orkest. Vier fotografen brachten de altijd in beweging zijnde stad in beeld. Rodney Bolt vertelde het verhaal. Zo ontstond een sfeervol boekwerk over de diep in het verleden gewortelde stad.
Tanger: een gemoedstoestand
Rodney Bolt opent het boek met zijn in het Arabisch en Engels vertaalde hoofdstuk ‘’Tanger is een gemoedtoestand. ‘’ In plaats van Marrakesh en Casablanca roept Tanger niet meteen een beeld op. Het gaat vooral om het gevoel er te zijn.
Dankzij het beeldend taalgebruik van Rodney Bolt proef je in zijn woorden al iets van de sfeer. Hij schetst Marokko als ‘een stad die aan een rots hangt en zich drapeert over heuvels’. Volgens de legende scheurde Hercules juist hier Afrika los van Europa.
Al Andalus
Maar wat heeft de Stichting Amsterdams Andalusisch Orkest te maken met Marokko.?Bij Andalusië denk je toch vooral aan Spanje met zijn kleurrijke feesten, flamingo’s, castagnetten? Rodney Bolt geeft al vrij snel het antwoord.
Hij schrijft: ‘’Van 710 tot 1492 maakte Tanger deel uit van het islamitische en politieke domein van Al-Andalus. Dat strekte zich uit vanaf het Iberisch schiereiland.’’ De enorme culturele bloei en uitwisseling zie je nog steeds terug in de bewoners van Zuid-Spanje en Noord-Marokko.
De ontwikkeling van Tanger
Vervolgens schetst hij een levendige beeld van Tangers ontwikkeling. Van een allegaar zootje mensen in de jaren 1914 tot een stad voor hippies op zoek naar drugs in de jaren ’70. In de jaren ’80 – ’90 raakte de stad in verval.
Sinds begin 2020 investeert koning Mohammed VI in de stad. Toch blijft Tanger een ongrijpbare mengelmoes. Op de boulevard flaneren ze volgens de Spaanse traditie paseo. Ergens ander zie je ‘ coole gozers met Guci-petjes en glinsterende T-shirts.’ In Tanger kan je iedereen zijn die je wil zijn. Tanger grijpt je op een manier die je nooit helemaal zal kunnen uitleggen.
Fotoboek Tanger
De vier fotografen brachten alle facetten van de stad in beeld. De medina, de bossen langs het strand, de kale nieuwe buitenwijken. Ze vertellen het verhaal van een stad die diep in het verleden is geworteld maar nu door snelle veranderingen wordt opgeschud en onzeker tast naar de toekomst.
Stichting het Andalusisch Orkest wil hiermee een bijdrage leveren aan bewustzijn, reflectie en dialoog. Daarmee hopen ze een nieuw licht te werpen op de overeenkomsten, verschillen en uitdagingen te midden van alle veranderingen in het urbane landschap van twee steden op verschillende continenten.
Over de auteur en fotografen
Rodney Bolt is een auteur die de wereld is rondgetrokken voor zijn reisverhalen, die zijn gepubliceerd in internationale kranten en tijdschriften. Hij schrijft ook historische biografieën en misdaadromans die zich afspelen in Amsterdam.
Guus Dubbelman is een freelance fotograaf met een lange staat van dienst en een wereldwijde blik. Zijn werk verschijnt vooral in de Volkskrant, maar bijvoorbeeld ook in Nieuwe Revu en Vrij Nederland.
Hicham Gardaf is een documentaire fotograaf die woont en werkt in Tanger en Londen. Hij zoomt vaak in op de stedelijke vernieuwing in zijn geboortestad. Zijn werk is opgenomen in collecties als de Bibliothèque Nationale de France en het Marrakesh Museum for Photography and Visual Arts.
Robin Vermeulen is museoloog, cultuureducator en fotograaf. Hij verblijft nu in Amsterdam, na een tijd in Tanger te hebben gewoond waar hij betrokken was bij een reeks culturele projecten.
Titel: Tangier – een mediterraan knooppunt van alle kanten bekeken
Talen: Nederlands, Engels, Arabisch
ISBN: 9789090327679
Productvorm: hardcover
Aantal pagina’s: 114
Afmetingen: 23×23 cm
Uitgever: Stichting Amsterdams Andalusisch Orkest
Prijs: € 19,95