Telefoon bij Angst-Dwang en Fobie Stichting staat roodgloeiend door av

Marjolijn van Kooten, foto: Richard Zandberg
Marjolijn van Kooten, foto: Richard Zandberg

”De avondklok roept veel angst op. Mensen met psychische klachten hebben vaak anderen nodig om zich veilig te voelen. Als je dan het huis niet uit mag voor sociale steun, slaat de paniek toe,’ zegt cabaretier Marjolijn van Kooten, sinds kort directeur van de Angst, Dwang- en Fobie Stichting.

Marjolijn van Kooten strijdt met haar psychiatrisch cabaret al tien jaar voor openheid over psychische klachten. Sinds februari 2021 is ze ook directeur bij de Angst-, Dwang en Fobie Stichting.

Roodgloeiend
De telefonische hulplijnen van de ADF stichting staan roodgloeiend sinds de invoering van de strengere lockdownmaatregelen. Ruim 20% meer bellers in psychische nood vragen om hulp. “Vooral de onzekerheid en het gebrek aan sociale contacten voeden de angst- en dwangklachten”, zegt Marjolijn Van Kooten.

Strijden tegen de angst

Marjolijn van Kooten wil de strijd tegen de angst aanbinden met online lotgenotencontacten. “Veel mensen met angst bereiken we niet omdat ze hun huis niet uit durven omdat hun angst te groot is. Met online contactgroepen halen we die drempel weg. Verbinding aangaan met anderen is de belangrijkste eerste stap. Dan kom je erachter dat je niet de enige bent met angst of dwang.”

Schaamte
Van Kooten had zelf twintig jaar last van straatvrees, paniekaanvallen en depressies. Nu ze vijf jaar klachtenvrij is, wil ze opkomen voor al die mensen die nog niet de juiste hulp hebben, zich schamen of eenzaam zijn als gevolg van angst of dwang.
“In het theater heb ik altijd gezocht naar verbinding met lotgenoten en openheid. Ik dacht zelf altijd dat ik de ergste kneus van de wereld was. Maar na elke voorstelling ga ik de foyer in, en dan zegt de een na de ander: ‘O het is zo herkenbaar’. Dat heeft mij geholpen. Bij de ADF stichting ga ik mensen helpen bij die eerste stap: open zijn en de juiste hulp vinden”.

Hulplijn

De telefonische hulplijn van de ADF stichting is iedere werkdag van 9 tot 13.30 uur bereikbaar via 0343-753 009. Op de website staan ook tips over hoe om te gaan met corona als je een angst- en/of dwangstoornis hebt.
Artikel links