Tentoonstelling over Pieter de Hooch genomineerd voor Apollo Awards 20

Museum Prinsenhof Delft is met de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer (11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020) door het gerenommeerde Britse kunstblad Apollo Magazine genomineerd voor de Apollo Awards 2020 in de categorie ‘Tentoonstelling van het Jaar’

De Apollo Awards worden sinds 1992 uitgereikt en ‘vieren belangrijke prestaties in de kunst- en museumwereld’. Museum Prinsenhof Delft is het enige Nederlandse museum in de rij van genomineerden.

Andere genomineerden in deze categorie
Genomineer staan ook: de tentoonstellingen Artemisia (National Gallery, Londen), Leonardo da Vinci (Musée du Louvre, Parijs), Sahel: Art and Empires on the Shores of the Sahara (Metropolitan Museum of Art, New York), Van Eyck. Een optische revolutie (Museum voor Schone Kunsten, Gent) en Vida Americana: Mexican Muralists Remake American Art, 1925–1945 (Whitney Museum of American Art, New York).

Bijzonder vereerd
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: ‘Wij zijn bijzonder vereerd met deze nominatie en ervaren het als een grote erkenning dat de expositie ook internationaal zo goed is opgemerkt en ontvangen. Museum Prinsenhof Delft bevindt zich met deze tentoonstelling in imponerend gezelschap. Daar zijn we ongelofelijk trots op.’

Bekendmaking op donderdag 19 november 2020

De winnaars van de Awards 2020 en de Apollo Award for Personality of the Year worden bekendgemaakt tijdens een ceremonie op donderdag 19 november om 18.00 uur (GMT). De prijsuitreiking is online te volgen via de website van Apollo:
In het decembernummer van het magazine is tevens aandacht voor de Awards. Naast ‘Tentoonstelling van het Jaar’ worden onder meer prijzen toegekend in de categorieën ‘Kunstenaar van het Jaar’, ‘Digitale Vernieuwing van het Jaar’ en ‘Museumopening van het Jaar’.

Recordaantal bezoekers

Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer focuste op de bloeiperiode van de kunstenaar (ca. 1655-1660) waarin Delft een hoofdrol speelt. Van over de hele wereld kwamen topstukken naar Museum Prinsenhof Delft: onder meer de Gemäldegalerie Staatliche Museen zu Berlin, de National Gallery of Art (Washington), het Kunsthaus Zürich en de Royal Collection Trust (uit de privécollectie van H.M. Queen Elisabeth II) leenden schilderijen uit. Voorafgaand aan de expositie vond twee jaar lang uitgebreid multidisciplinair onderzoek plaats in samenwerking met onder andere het Rijksmuseum. Pieter de Hooch in Delft was met 29 topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit van Museum Prinsenhof Delft en werd mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2017. Met ruim 90.000 bezoekers trok de expositie een recordaantal bezoekers naar Museum Prinsenhof Delft en was hiermee de best bezochte expositie in het Delftse museum.

Artikel links