Terschellinger Cranberries

Terschelling is een eldorado voor cranberries. De op de elfde van de elfde in 1839 aangespoelde vaten met deze veenbessen uit Massachuchetts hebben in de duinrand een puike bodem gevonden. ‘De perfecte zuurgraad, het kalkpercentage, het wisselend grondwaterpeil en het klimaat. Alles is exact in evenwicht, want het luistert heel nauw’, aldus Joop van Urk.

Tip: Bestel het cranberry boekje met recepten

Het hangt af van de omstandigheden, maar jaarlijks plukt hij 30 tot 40 hectare cranberries. Als er maar geen vroegtijdige nachtvorst intreedt, want dan is het hommeles. In slechte jaren oogst hij 25 ton, in goede jaren 150. Er wordt sap van gemaakt voor de reform-en delicatessenzaken én voor de drogist, want cranberries zijn goed tegen blaasontsteking, maagzweren en tandplak. Eilandtoeristen kennen de vrucht voornamelijk op een gebakje, maar je kunt er ook siroop, dubbel-en diksappen van maken. Of likeur, kruidenbitter, drie soorten wijn en rosé. Om maar niet te spreken van mosterd, sauzen, azijn, dressing en vooral thee. Van Urk en twaalf vaste krachten exporteren veel producten naar België en Duitsland. ‘Eilandbezoekers komen hier grauw aan, maar verlaten na het nuttigen van cranberries blozend het eiland.’

Het cranberry boekje met recepten kunt u hier bestellen en voor meer informatie over andere cranberry produkten klikt u hier