Terug naar de Natuur

Primitieve mens & moderne mens

Bron plaatje:anekdota.dyndns.org
Primitieve mens & moderne mens

Bron plaatje:anekdota.dyndns.org

Hallo moderne mens, waarom ben jij zo zwak en heb je het gevoel voor de natuur verloren. Ben ik wel naar iets beters geëvolueerd? Kom eens twintigduizend jaar mee terug in de tijd en laten we kijken hoe ik leef.

Ik leef hier als jager; ik achtervolg mijn prooi en val aan met een stenen bijl of een speer. Ik zoek een schuilplaats in grotten of holen en bescherm mijzelf zo goed ik kan. Aan dit leven ben ik even goed, zo niet beter, aangepast als andere zoogdieren. Mijn lichaam kan het lange perioden zonder voedsel stellen en kan zware inspanningen tijdens de jacht verdragen en het reageert onmiddellijk op de talrijke gevaren en noodsituaties die zich voordoen. Pas op! Een slang, die had je niet gezien hè. Kijk dat bedoel ik nu.

Jij moderne mens bent zwak en het leven in de natuur verleerd. Jouw lichamelijke kenmerken verschillen weinig met die van mij, jouw voorvader, maar jij ontwikkelde in andere omstandigheden. Je hebt voedsel in overvloed, maar je beweegt er niet meer voor. Je lijdt aan stress, omdat er zoveel van jouw soort op elkaars lip zitten. Dat kan zo echt niet.

Ik houd van zoete bessen en daarom krijg ik genoeg in water oplosbare vitaminen binnen, maar mijn verlangen naar zoetigheid heeft er voor gezorgd dat jij nu veel te veel suikers en andere koolhydraten binnenkrijgt. Jij kunt geen maat houden. Jouw zittende en gespannen stadsleven maakt dat je gewicht te hoog wordt. En om het nog erger te maken, heb je sigaretten, alcohol of kalmerende middelen nodig om je prettig te voelen. Zie je niet dat dat funest is?

Ik loop door de natuur en geniet van haar schoonheid, en ben trots als ik een perfecte snijrand aan mijn stenen bijl geslagen heb. ‘s Avonds zing en dans ik. Maar jij, je werd steeds zwakker en sneller ziek, en daar moest dan weer iets op gevonden worden. En dankzij jou technische vernuft moet het lichaam dat ooit de ontberingen van het primitieve leven kon doorstaan, nu functioneren in een wereld die door jou intellect is veranderd. Het niet gelijk lopen van je fysieke ontwikkeling en je sociale ontwikkeling heeft gezorgd dat voor de voornaamste gezondheidsproblemen ontstaan in de ontwikkelde landen. Jij wordt gewoon gerepareerd, allemaal dankzij jouw vernuft, en jij wordt ouder en ouder. Je aantal neemt zienderogen toe. 6.3 miljard steeds ouder wordende en bij elkaar op de lip zittende zwakke mensen. Dat gaat zo niet goed moderne mens! Jouw wereld is uit balans. Je vernuft is je ondergang.

Kom, ik breng je terug, terug naar jouw jachtige bestaan. Maar kijk nog eens om, terug naar de natuur, en geniet van haar schoonheid, zing en dans.

Hagar Hagarson