Thee Wereldreis naar de mooiste regios en tips om zelf aan de slag te

De mooiste theeregio’s in 288 pagina’s verhalen, reisinspiratie, foto’s en handige tips voor jouw eigen reis én om zelf aan de slag te gaan met thee. Dat is het 288 pagina’s tellende boek van Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper.

Theecultuur en theetoerisme
De afgelopen tien jaar is de theecultuur in de Benelux sterk veranderd. We verwachten thuis, op het werk en in de horeca een steeds hogere kwaliteit. En we willen meer weten over de herkomst, verwerking en smaak.
Ook experimenteren we zelf volop met verschillende zetmethodes. Losse pure theeën worden de standaard, nieuwe ambachtelijke theemerken ontstaan in verschillende regio’s, winkels organiseren workshops, proeverijen en theeceremonies.
De horeca biedt thee steeds vaker aan als drank, zelfs als alternatief voor wijn. Daarbij wordt het belangrijk om thee te beschrijven, te kennen, maar ook te vertellen over de omstandigheden waaronder deze wordt geplukt. Theetoerisme, reizen naar theelanden, krijgt gestalte.

Prachtige plantages
Deirdre Deprettere, co-auteur van het boek, heeft een groeiend netwerk van theeboeren, theemeesters, gidsen en prachtige plantages om te verblijven. De vele verzoeken om deze kennis te delen, maakten het een logische stap om dit boek te schrijven. Samen met co-auteur en thee-expert Karlijn Dapper is Theeroutes de allereerste theereisgids geworden.

Over de inhoud
De auteurs nemen de lezers mee naar afgelegen bergdorpjes in de jungle van China, vertellen hoe opium in de gouden driehoek werd vervangen door thee, hoe thee naar Europa kwam en kleine theeboeren ook hier zijn ontstaan, hoe een kleine boeddhistische stam in het uiterste oosten van India de Britten hielp de grootste thee-exporteur te worden. De persoonlijke stijl waarmee de auteurs de zeer verscheidene mensen achter het kopje thee introduceren, de beschrijvingen van de locaties en de tips zijn een nieuwe manier om het onderwerp ‘thee’ te benaderen. En op de koop toe leert de lezer alle basiskennis over thee, zodat hij/zij ook thuis zelf aan de slag kan.

Wat biedt het boek?
Het boek is een verhalende theereisgids: naast vanzelfsprekende landen als Sri Lanka, China of India komen in het boek ook minder voorspelbare landen voor, zoals Iran, Georgië, Malawi en Nederland. Het is een openbaring aan kennis en exclusieve plekken. Theeroutes neemt de lezer mee op reis door 11 theelanden: boeiende bestemmingen met lokale praktijkvoorbeelden en verhalen, veel kennis over thee om thuis zélf aan de slag te gaan, nieuwe inzichten in een verborgen wereld.

De auteurs geven ook antwoorden op vragen zoals: Komen alle theetypes van dezelfde plant? Hoe oud kan een plant worden? Hoe maak je oolongthee en wat is het verschil tussen oxidatie en fermentatie? Thee-expert Karlijn leert je bovendien hoe je thee proeft en deelt haar proefnotities van theeën uit de bezochte landen. Het boek geeft daarbij directe links om de thee zelf te bestellen. Zo kan de lezer de theebeleving compleet maken, niet alleen lezen, maar ook echt proeven.

Deirdre Deprettere

Deirdre Deprettere is een echte theenomade. Al ruim tien jaar reist zij, privé en met haar reisorganisatie Origin Trips, de hele wereld over naar de mooiste theebestemmingen. Ook schrijft Deirdre al jaren een theecolumn en reisreportages voor koffieTcacao magazine.

Karlijn Dapper

Karlijn Dapper is de thee-expert van de twee. Ze heeft in de loop der jaren een brede kennis van thee opgebouwd. Ook heeft Karlijn samen met haar compagnon een theesalon, gespecialiseerd in high tea, in Oirschot en werkt ze daarnaast als consultant en tea taster voor diverse theebedrijven in binnen- en buitenland.

Boekgegevens:

  • Verschijningsdatum: 30 november 2020
  • Aantal pagina’s: 288 pagina’s
  • Auteurs: Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper
  • Bindwijze: Hardcover
  • Uitgever: Origin Trips
  • ISBN: 9789090336084Artikel links