Tienduizend ouderen krijgen een speaker dankzij ANBO en SeniorWeb

Op de foto: Mary van Vucht, enthousiaste gebruiker van de Google Nest Mini
Op de foto: Mary van Vucht, enthousiaste gebruiker van de Google Nest Mini

Vraag: Hoe houd je contact met de buitenwereld wanneer je aan huis gekluisterd bent en geen bezoek mag ontvangen? Antwoord: met spraaktechnologie. Maar dan moet je wel weten, hoe of dit werkt. Daarom krijgen tienduizend ouderen van ANBO en SeniorWeb een speaker.

Uit een peiling van ANBO onder 4900 ouderen blijkt dat 35 procent van hen sinds de coronacrisis meer gebruik maakt van internet. Mensen gaan online om met anderen te kunnen beeldbellen, online boodschappen te doen, gebruiken vaker sociale media en doen graag online een spelletje. Negentig procent van de ouderen geeft aan elke dag online actief te zijn. Zeker nu ze door het coronavirus minder bezoek krijgen en niet naar hun wekelijkse activiteiten kunnen gaan.

Kennis maken met spraaktechnologie
SeniorWeb en ANBO zorgen er met steun van Google voor dat ouderen kunnen kennismaken met spraaktechnologie. Uit het onderzoek van ANBO blijkt namelijk dat slechts 18 procent bekend is met een slimme speaker. Er is nog een wereld te winnen, want met zo’n speaker kunnen mensen bellen, muziek luisteren of een spelletje doen. Het geeft afleiding en zorgt ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier online actief kunnen zijn.

Daniel de Levita, directeur SeniorWeb: “In deze onwerkelijke tijd is het fijn om te zien dat de digitalisering juist nu een grote hulp kan zijn. Ook ouderen die nog niet zo digitaal vaardig zijn, willen nu graag contact met hun naasten kunnen onderhouden. En dat kan eenvoudig met een slimme speaker.”

Oproep
Juist daarom is het mooi dat Google tienduizend Google Nest Mini’s beschikbaar stelt. SeniorWeb en ANBO roepen vanaf vandaag mensen, die al bekend zijn met spraaktechnologie, op om een ouder iemand die zij kennen blij te maken met een slimme speaker. De enige voorwaarde is dat zij zelf helpen met de installatie ervan.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We krijgen veel telefoontjes van oudere mensen die zich op dit moment erg alleen voelen. De dagen duren lang als je weinig tot geen bezoek krijgt. Met de slimme speaker hopen we daar een beetje verandering in te brengen. Met een spelletje, muziek luisteren en bellen met anderen. Dat geeft afleiding in deze lastige tijd.”

Over de peiling
Aan de peiling van ANBO deden 4900 mensen mee. Daarvan was ruim 90 procent 65 jaar of ouder. Van de respondenten was 55 procent man en 45 procent vrouw.

Initiatief van Project Zilver
Op anbo.nl actie speaker taat alle informatie. Deze actie is geïnitieerd vanuit Project Zilver: een samenwerking van Novum (het Innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea, ondernemer Maarten Lens-FitzGerald en ANBO. Project Zilver is opgericht om ouderen te stimuleren spraaktechnologie te gebruiken.

Artikel links
 ANBO


Posted

in

by

Tags: