Tikkende kwik tijdbom verborgen onder de permafrost van de Aarde

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd op 5 februari in Geophysical Research zitten we op een tikkende tijdbom. Onder de momenteel smeltende permafrostlaag van de Aarde is 58 miljoen liter kwik verborgen. Ongeveer twee keer zoveel kwik als de rest van de Aarde, oceanen en de atmosfeer bevat. En als wereldwijd de temperatuur blijft stijgen komt deze giftige stof vrij.

CC0 Creative Commons -pixabay
CC0 Creative Commons -pixabay



Letterlijk genomen is ieder stuk grond dat langer dan twee jaar bevroren is permafrost. Het Noorderlijk Halfrond bevat ongeveer 22,79 miljoen m2 permafrost. Volgens wetenschappers kunnen kwik en koolstofmonoxide zich na verloop van tijd aan organisch materiaal in aarde binden. En in de permafrostlaag voor duizenden jaren worden ingevroren.

Er is geen enkel probleem als de permafrost bevroren blijft. Maar wetenschappers weten dat de temperatuur op aarde stijgt. Volgens een studie in 2013 zal de permafrost op het Noorderlijk Halfrond in 2100 zelfs 30 tot 99 procent zijn ontdooid.

Eerdere studies hebben de miljard ton koolstofmonoxide, methaan en zombie pathogenen die dan vrijkomen onderzocht. Maar de ontekking van kwik is vrij nieuw.

Een andere probleem kan zijn dat kwik in rivieren lekt en daardoor in methylkwik verandert. Een giftige stof die bij dieren onder andere geboorteafwijking kan veroorzaken.

Wetenschappers werken momenteel aan een nieuw model over de stoffen die vrijkomen bij het smelten van de permafrost door klimaatverandering.