Tip voor muziekliefhebbers 250 jaar na Beethoven

Foto: Milagro Elstak
Foto: Milagro Elstak

Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren in Bonn. Samen met Mozart en Schubert behoorde hij tot de grote componisten van de romantiek, Maar wie was hij als mens? Presentator Floris Kortie en pianiste Vera Kooper onthullen dat in hun prachtige theaterspecial 250 jaar na Beethoven.

Foto: Milagro Elstak
Foto: Milagro Elstak

Een geweldige show. Dat is de theaterspecial van Floris Kortie en Vera Kooper over het leven van Ludwig van Beethoven. Floris vertelt over zijn leven en de belangrijke personen daarin. Vera Kooper begeleidt met haar virtuoze pianospel het verhaal. Filmbeelden tonen de invloed van Beethoven op de huidige wereld.

Gepassioneerd en virtuoos pianospel
En ik? Ik geniet van het door Floris Kortie vertelde verhaal, zijn voordracht, en het gepassioneerde pianospel van Vera Kooper. Vanaf de eerste rij heb ik een goed uitzicht op haar vingers die zich razendsnel voortbewegen. Toegegeven, als pianiste ben ik best een beetje jaloers op haar virtuoze spel. Humor en ernst wisselen het samenspel af en de filmbeelden zijn hilarisch. Met als topper een vuilniswagen die ‘’Für Elise’’ speelt.

Onmogelijke liefde
Als rode draad loopt door deze show de onmogelijke liefde tussen Ludwig van Beethoven en Josephine Brunswik. Hij was een gewone burger, maar zij was van adel. Dat maakte haar voor hem onbereikbaar.
Dat was niet de enige tegenslag in zijn leven. Vanaf zijn 30e leed hij aan gehoorschade en oorsuizen en werd uiteindelijk helemaal doof. We leren hem kennen als een mens die zich soms bot en onhandig gedroeg. Zoals tegenover zijn weldoener prins von Luchowski. Hij sponsorde Beethoven met een bedrag even groot als een toenmalig minimum en wellicht iets meer jaarsalaris.

Vera Kooper
Daaromheen speelt Vera Kooper de mooiste delen uit Beethovens pianosonates, zoals:
• de Mondscheinsonate,
• de Pathétique
•de Appassionata.
In de muziek horen we zijn ontwikkeling. Met het inzetten van koperblazers doorbreekt hij de toenmalige traditie. Wat ik miste was de invloed van zijn gehoorschade op zijn composities. Zoals het verdwijnen van de hoge tonen. Toen hij deze niet meer hoorde componeerde gij vooral midden en lage tonen. Uiteindelijk werd hij helemaal doof. Vanaf dat moment componeert hij in zijn hoofd en keren de hoge noten weer terug.

Onverwachte plekken

Tussen verhaal en pianospel door springen we heen en weer in de tijd naar historische momenten of onverwachte plekken waar Beethoven de afgelopen 250 jaar opdook. We volgen de mythevorming aan de hand van verrassende beeldfragmenten, kunstwerken, en YouTube-clipjes.
We zien hoe wereldwijd kunstenaars, nazi’s, vuilnismannen, presidenten, rappers en wereldverbeteraars zich op het culturele icoon hebben gestort. Muziek, beeld en vertelling worden als een 90 minuten lange collage met elkaar versneden. Het jaar 250 na Beethoven toont hoe de componist met zijn muziek de wereld heeft veranderd en ons nog steeds ontroert en inspireert.

Floris Kortie is presentator en programmamaker. Hij is wekelijks te zien naast Paul Witteman in Podium Witteman, dat in september aan het zesde seizoen begint. Daarnaast is hij een van de programmeurs van festival Wonderfeel. Eerder was hij voorzitter van Entrée, de jongerenvereniging van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vera Kooper begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en soleerde op haar twaalfde al in het Eerste pianoconcert van Beethoven. Ze is net met haar Delta Pianotrio afgestudeerd aan het conservatorium van Basel (eindcijfer 10) en richt zich komend jaar op haar grote held: Beethoven. Ze wordt hiervoor gecoacht door de grote Beethovenspecialist Ronald Brautigam.

Gijs de Lange is acteur en regisseur. Hij speelde onder meer in Het Klokhuis en Gooische Vrouwen. Daarnaast regisseert hij toneel, cabaret en muziektheater, onder andere voor Orkater, de Nederlandse Reisopera en het Koninklijk Concertgebouworkest. Afgelopen seizoen regisseerde hij Alex Klaassen in het bejubelde programma Showponies.

Het jaar 250 na Beethoven is in 2020 te zien in Almelo, Amsterdam, Assen, Baarn, Barendrecht, Barneveld, Bergen op Zoom, Breda, Cuijk, Delft, Den Haag, Eindhoven, Elst, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Heemstede, Heerhugowaard, Hoofddorp, Hoorn, Houten, Kerkrade, Leiden, Lelystad, De Meern, Meppel, Nieuwegein, Nijmegen, Nijverdal, Oldenzaal, Oostburg, Oss, Purmerend, Putten, Roermond, Rotterdam, Schagen, Schiedam, Sittard-Geleen, Soest, Steenwijk, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Veldhoven, Waalwijk, Weert, Winschoten, Woerden, Wijchen en Zaandam.

Ik kan de avond aan iedere muziekliefhebber aanraden. Humor en tragedie zowel verteld als verfilmd en gespeeld geven een boeiend kijkje in het leven van deze componist.






Foto: Milagro Elstak
Foto: Milagro Elstak

Artikel links