Tips voor een strenge winter en winterse kou

Magazine  »  Actualiteiten (707 artikelen)  »  Nieuws, weer & verkeer (127 artikelen)

Via 50-plusmagazine onderstaand een aantal tips, die u kunnen beschermen tegen extreme kou!

Doorbloeding

Door aderverkalking kan de bloedsomloop slechter gaan werken. Wanneer het koud is, kunt u door een slechte doorbloeding last krijgen van koude handen en voeten. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. Binnen of – als het weer het even toelaat – buiten. Een kwartier tot een half uurtje buiten actief zijn is goed voor spieren, botten en organen. Als u moeite heeft met lopen, beweeg dan af en toe uw armen en benen.

Vitamine DGelukkig zijn er mooie, kraakheldere dagen in de winter. Als u dan naar buiten gaat, krijgt uw lichaam de kans om vitamine D aan te maken. Dit maakt uw lijf onder invloed van zonlicht en is nodig voor sterke botten en tanden. Mocht het weer teveel tegen zitten, smeer dan halvarine op uw brood. Hier zit vitamine D in. Ook met vitaminepillen kunt u de hoeveelheid vitamine D op peil houden.

LaagjesZorg dat u zich warm genoeg kleedt. Draag meerdere lagen, dus lang ondergoed of een panty onder uw broek. Het is ook warmer om een hemd, T-shirt en een trui te dragen, dan alleen een extra dikke trui. Een tiende van onze lichaamswarmte verdwijnt bovendien via ons hoofd. Als u het nog steeds koud heeft, draag dan dus ook een pet of muts, ook binnen en in bed als het moet.
Het voordeel van dekens op het bed is dat u er veel over elkaar kunt leggen. Maar deze zijn best zwaar. Een dekbed is een stuk lichter en geeft toch dezelfde warmte. Koukleumen kunnen ook overwegen om een elektrische deken aan te schaffen. Ook een kruik kan helpen.

VochtGenoeg vocht drinken is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter belangrijk. Drink dus net als altijd vier tot vijf glazen per dag. Ook de huid heeft vocht nodig. Bescherm uw onbedekte huid buitenshuis met een das en handschoenen en smeer vochtinbrengende crème om te voorkomen dat de huid gaat schilferen en jeuken.

VallenPer jaar belanden er 15.000 mensen van 55 jaar en ouder op de eerste hulp na een val op straat. De helft daarvan heeft iets gebroken. Belangrijk dus om goed op te letten op straat. Probeer een route te kiezen met goede betegeling en verlichting. Veel mensen vallen doordat opstapjes en stoepjes niet goed te zien zijn. Draag schoenen met een goed profiel, zodat u minder snel uitglijdt. Zorg dat uw conditie op peil blijft, zodat u minder stijf bent. En drink niet te veel alcohol! Dit verslapt uw reactievermogen en maakt dat u uw evenwicht sneller verliest.

VerwarmingOuderen die niet zo mobiel zijn en urenlang op dezelfde stoel zitten, hebben soms niet door dat het kouder wordt in de kamer. Hun lichaam koelt hierdoor af en dat kan gevaarlijk zijn. Ze worden suf en verward en in het allerergste geval kan het zelfs tot een coma leiden. Bel als u denkt dat iemand onderkoeld is het alarmnummer. Onderkoeling maakt ook vatbaarder voor infecties.

Zorg dat de temperatuur in huis de hele tijd stabiel is. 19 graden Celsius is zo ongeveer het minimum. Voor u gaat slapen, zet u alvast de verwarming in de slaapkamer aan. Denk ook aan isolatie; sluit de gordijnen vroeg en zorg dat er geen tocht komt langs deuren en ramen.

© Bron Plus-magazine