Tips voor fiets- en wandelparadijs BOURGOGNE-FRANCHE-COMTE

Canal Ecluse , foto Alain Doire, Bourgogne Tourimse
Canal Ecluse , foto Alain Doire, Bourgogne Tourimse

Nieuw! Bourgogne-Franche-Comté is van 2 t/m 4 maart 2018 aanwezig op de Fiets & Wandelbeurs in Utrecht om zijn aanbod aan alle Nederlandse fiets – en wandelliefhebbers te presenteren.

Fietsen in de wijngaarden, Alain Doire, Bourgogne Tourisme
Fietsen in de wijngaarden, Alain Doire, Bourgogne Tourisme

Je kunt wel stellen dat Bourgogne-Franche-Comté rijk is aan gevarieerde natuurgebieden. Het is een droombestemming voor de liefhebbers van heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en recreatie in de vrije natuur.

Netwerk van meer dan 800 km aan fietsroutes
De regio biedt fietstoeristen het beste op het gebied van fietsvoorzieningen : vrije fietspaden, fietsroutes en jaagpaden. De EuroVelo 6 doorkruist de regio van oost naar west over meer dan 600 km.
De Tour de Bourgogne à Vélo® biedt een netwerk van meer dan 800 km aan fietsroutes en vrije fietspaden dat uniek is in Frankrijk.

Gloednieuwe veloroute
De gloednieuwe véloroute 50 (van Luxembourg naar Lyon) doorkruist de regio van noord naar zuid. De Montagnes du Jura en de Monts du Morvan verwelkomen de mountainbike liefhebbers die hun respectievelijke grote ‘oversteken’ komen maken (De Grande Traversée du Jura en de Grande Traversée du Morvan).
De locatie van la Planche des Belles Filles belooft klimliefhebbers een fantastische beklimming. De streek biedt wandelliefhebbers enkele duizenden kilometers aan bewegwijzerde paden.

Wandelroutes
Sommige wandelroutes zijn zeer gerenommeerd:
• De Grande Traversée du Jura,
• de Echappée Jurassienne,
• de Tour du Morvan via de grote meren,
• de Via Salina
• de Tour du plateau des Mille Etangs

Spiritueel wandelen
Je kan er zelfs spiriitueel wandelen dankzij de verschillende varianten van de route van Santiago de Compostela of met de Via Francigena.

Nieuws en tips voor 2018
• ‘La Saône à vélo’ in de Haute-Saône biedt fietsverhuur aan, alsmede fietsroutes in de vallei van de Petite Saône of langs de route van de V50.
• ‘Vélo Bienvenue’, een netwerk speciaal voor fietstoeristen.
• In de Yonne, in het noorden van de Bourgogne, zijn recent 20 bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. U kunt hier een klein erfgoed ontdekken van klokkentorens en wasplaatsen.

Opening van de voie vertes fietspaden van de Bresse
Dit 60 km lange parcours, deels over vrije fietspaden en deels over gewone wegen, stelt je in staat om de bakermat van het Bresse gevogelte te ontdekken, maar ook de vallei van de Saône en de uitlopers van de Jura.
+ punt: een gastronomische route tussen de Bressekip en het visstoofpotje (= pôchouse, de plaatselijke bouillabaisse)

Fietsen over de kleine wegen in de Morvan
Er zijn 19 nieuwe routes van 14 tot 50 kilometer speciaal voor fietsers gemarkeerd. De kleuren komen overeen met de moeilijkheidsgraad: van groen (makkelijk) tot zwart (moeilijk). + punt: gebruik maken van het dichte netwerk van kleine wegen van de Morvan met een ongekende charme.

De MTB parcoursen van het Territoire de Belfort
De mountainbike routes van het Territoire de Belfort, in het noorden van de regio, zijn zeer populair. De landschappen zijn zeer gevarieerd : heuvelachtig of bergachtig, of soms iets eenvoudiger.
+ punt: bewegwijzerde routes voor alle mountainbike liefhebbers.

De verschijning van een nieuwe brochure over de EuroVélo6© ‘En passant par la Bourgogne-Franche-Comté’.
Een vereenvoudigde kaart, op zakformaat, met foto’s en praktische informatie in het Engels en het Duits om de streek met de fiets te doorkruisen, van Belfort naar Cosne-Cours-Sur-Loire.
+ punt : een gemakkelijk en bewegwijzerd parcours van 600 km om de regio van oost naar west te ontdekken.

Fiets&Wandelbeurs 2018 Jaarbeurs Utrecht Bourgogne-Franche-Comté Rondtrekken van 2 t/m 4 maart 2018 – 3.C.80


Artikel links