Tips voor Kunstlijn Haarlem 2022, te zien tm 13 november 22

Galerie SPNW59, Alexa Hillen, gevangenis plus torentrap Koepelkathedraal
Galerie SPNW59, Alexa Hillen, gevangenis plus torentrap Koepelkathedraal

Kunstlijn Haarlem duurt voort het eerst sinds zijn 37-jarig bestaan twee weekenden. Op 4 november vond de opening plaats in Sociëteit de Vereeniging. Daarna stroomde de stad vol met mensen die van kunst genieten. Het cultuurevenement heeft dit jaar als thema ‘’Stilte’’.

Galerie De Kromme gevel met Willem Bergisch
Galerie De Kromme gevel met Willem Bergisch

Kunstlijn Haarlem is een verrassende ontdekkingstocht door de stad. Zowel galeries als ateliers en musea plus woonpanden doen mee. Je ziet niet alleen kunst maar kan ook zelf aan de slag tijdens inloopworkshops. Dat maakt Kunstlijn Haarlem leuk en boeiend voor alle leeftijden.

Spaarnwouderstraat Galerie SPW59
Om stil van te worden. Dat is de expositie in monumentale Galerie SPW59 aan de Spaarnwouderstraat 59. Dit gemeentemonument is ook een Bed & Breakfast. Een van de galeriehouders is de fotografe Alexa Hillen.
Met een scherp oog voor detail en lijnenspel maakt ze haar foto’s. Daarbij let ze vooral ook op de juiste compositie. Dat alles leidt tot het adembenemend mooie werk van deze autodidact.

Nog twee galeries in de Spaarnwouderstraat
De Spaarnwouderstraat loopt vanaf de Amsterdamse Poort naar de binnenstad. Je vindt in deze straat diverse galeries en ateliers. Zoals op nummer 118 galerie en atelier De Kromme Gevel van Willem Bergisch. Hij laat inspireren zich inspireren door het werk van Jeroen Bosch. Ook geeft hij lessen en cursussen. Ook kan je hier workshops volgen.
Op Spaarnwouderstraat 124 vind je het online kunstenaarsinitiatief Artvark. Hier zie je kunst die zich niet stoort aan de geldende regels. Ze willen kunst voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken want dat maakt gelukkiger. Zoals met het werk van Ninet Kaiser. Zij maakt haar tekeningen met kleurpotloden.

Kloostergangen, stadhuis

Stilte ervaar je vooral in ‘’De kloostergangen’’ van het Haarlemse stadhuis. Curator Marieke Adrichem verzorgde hier een verbindende expositie met kunstenaars uit vier gemeenten net buiten Haarlem. Zoals Barta de Broekert uit Aerdenhout.
Ze laat zich vooral inspireren door de prachtige natuur rondom mijn huis. De vorm, kleur, gelaagdheid en … er zijn. Het getoonde werk moest voldoen aan drie voorwaarden. 1) alleen bladeren, 2) verf, 3) pas stoppen wanneer ze zelf tevreden was.

Groot Heiligland

Vergeet ook het Groot Heiligland niet. Pal tegenover het Frans Hals Museum bevindt zich hier het Verwey Museum. Hier exposeren Pieter Berkhout en Ingrid Donkelaar. Pieter laat zich inspireren door het Spaarne en Ingrid door de Noordzee.
Zij bestudeert het water in de branding. Daarvan maakt ze ontelbaar veel foto’s. Meestal tegen de zon in. Steeds op zoek naar dat ene moment van de verstilling.
Hij woont aan het Spaarne. ’s Morgens ziet hij het water weerspiegeld aan het plafond. Die beelden probeert hij in abstracte vormen te vertalen met digitale grafiek.

Gedempte Oude Gracht

Voor het eerst sinds haar 37-jarig bestaan loofde Kunstlijn Haarlem een kunstring. Deze werd gewonnen door Annelies Année. Ze deed mee een alle edities van Kunstlijn Haarlem.
Samen met haar man voert ze al dertig jaar Galerie Année aan de Gedempte Oude Gracht 33 Tijdens de Kunstlijn zie je daar onder meer werk van Lon Buttstedt. Met afbeeldingen en voorwerpen uit verschillende culturen schept ze haar eigen spirituele wereld. Daarin krijgen dingen een nieuwe samenhang en betekenis. Lon maakt haar werk van afgedankte materialen.

Kruisweg

In galerie Kruis-Weg 68 zie je een liefdevolle hommage van een zoon aan zijn overleden moeder Louise Weber. Het is het eerbetoon van voormalig stadsdichter George Moormann. Hi noemt de expositie ‘’The sweetest girl I ever kissed.’’
Louise Weber was een kostuumontwerpster en naaldkunstenares. Zeven jaar geleden overleed Louise Weber (1928-2015). Zij was niet alleen zijn moeder maar ook zijn muze.
Ze maakte maar liefst 120 kledingstukken. Met ‘’Stof zijt gij’’ nam George op 6 november op rituele wijze afscheid van haar in de Gravenzaal van het Stadhuis. Op de vloer lag een zeven meter lange sleep van geknipt en samengesteld van alle door Louise gemaakte kledingstukken. Het was de Mantel der Liefde. Deze en zelfs tekeningen gemaakt van haar as zijn te zien in de galerie Kruis-Weg 68.

Smedestraat
Vlakbij de Kruisweg bevindt zich de Smedestraat. Op nr 9 zie je de grappig beeldjes van Chrystl Rijkeboer.
Artvark, tekening van kleurpotloden gemaakt door Ninet Kaiser
Artvark, tekening van kleurpotloden gemaakt door Ninet Kaiser

Kloostergangen stadhuis, Barta de Boekert
Kloostergangen stadhuis, Barta de Boekert

Kruisweg 68, George Moorman, de mantel der liefde
Kruisweg 68, George Moorman, de mantel der liefde

Christl Rijkeboer Smedestraat 9
Christl Rijkeboer Smedestraat 9

Artikel links